Przepis na wiosenną botwinkę od Jakuba Kuronia. Zupa zachwyci każdego
Botwinka właśnie zaczyna się pojawiać w warzywniakach. Z tych pysznych młodych buraczków z liśćmi przyrządzić można wyborną zupę. Z przepisem Jakuba Kuronia danie zrobicie szybko, a wyjdzie wyśmienite. Kucharz stosuje prosty patent — krojenie warzyw korzeniowych w drobną kostkę. Dzięki niemu danie nabiera ciekawej konsystencji. Spróbujcie koniecznie.
Botwinka najlepiej smakuje w maju i czerwcu. Bogate w liczne składniki odżywcze warzywo można podać w formie chłodnika litewskiego , jak i pysznej zupy na ciepło. Dziś zdradzamy, jak zupę przygotowuje Jakub Kuroń. Kucharz stawia na pokrojone warzywa i stopniowe gotowanie botwinki, dzięki czemu smak dania nabiera głębi. Musicie spróbować.
Przepis na wyśmienitą botwinkę według Jakuba Kuronia
Składniki:
-
2 skrzydełka oraz szyja z kurczaka
-
1,5 litra wody
-
1 większy pęczek botwiny wraz z buraczkami
-
2 nieduże marchewki
-
1 mała pietruszka
-
ćwiartka selera
-
1 niewielka cebula
-
3-4 średnie ziemniaki
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
4 liście laurowe
-
2-3 łyżki soku z cytryny
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 łyżka masła
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
100 g śmietanki 30% (opcjonalnie)
-
posiekany koperek do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Botwinkę starannie myjemy i kroimy — buraczki w plasterki, a łodygi na kawałki o długości 0,5 cm. Liście siekamy. Marchewkę, pietruszkę oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Do garnka wkładamy mięso oraz warzywa, a następnie wlewamy wodę. Gotujemy przez kwadrans na małym ogniu. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka. Gotujemy przez kolejne 5 minut.
W międzyczasie na oleju z masłem podsmażamy cebulę oraz pokrojone w plastry buraczki. Dodajemy je do garnka, a po kolejnych 5 minutach wrzucamy łodygi. Gdy minie jeszcze 5 minut, dodajemy liście oraz sok z cytryny.
Gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty, po czym doprawiamy solą oraz pieprzem. Na koniec danie łączymy ze śmietaną i koperkiem , jeśli ich używamy. Smacznym dodatkiem będzie też jajko na twardo.
Źródło zdjęcia: canva/Michel VIARD
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
-
Najszybsze placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Prościej się nie da
Źródło: kuron