Smakosze.pl Przepisy Przepis na wytrawne racuchy z mięsem. Tani i smaczny obiad
canva/minadezhda, Getty Images

Przepis na wytrawne racuchy z mięsem. Tani i smaczny obiad

9 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Racuchy najczęściej jedzone są przez większość na słodko, z dodatkiem świeżych jabłek oraz cukru pudru. Tym razem zdecydowaliśmy się zaprezentować wersję wytrawną, zawierającą mięso oraz warzywa. Takie racuszki mogą zostać podane do obiadu jako główne danie, czy w formie przekąski na imprezie.

Racuchy z mięsem są pyszną alternatywą dla zwykłych słodkich placuszków z jabłkiem. Tak duży powiew świeżości pozwala na nowo zakochać się w gotowaniu, a także odkrywać świeże smaki.

Dużą zaletą racuchów wytrawnych jest możliwość dodania do nich najróżniejszych składników. Jeśli więc zalegają ci jakieś warzywa lub inne produkty w lodówce, śmiało umieść je w przepisie.

Przepis na wytrawne racuchy z mięsem

Składniki:

  • 2 jajka

  • 200 g filetu z kurczaka

  • 1 cebula

  • 1 pęczek koperku

  • 3 łyżki mąki

  • pół papryki

  • parmezan

  • pęczek szczypiorku

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od posiekania mięsa w drobną kostkę. Umieść je w misce, dodaj do niego sól, pieprz czarny świeżo mielony, dwie łyżki tartego parmezanu, siekany szczypiorek oraz koperek. Całość wymieszaj.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mięsa. Z białek ubij sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski z kurczakiem wsyp również przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. Paprykę umyj, pokrój w małą kostkę i dodaj do ciasta.

Delikatnymi ruchami połącz pianę z resztą składników. Wykładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż racuchy z obu stron na złoty kolor, po czym przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Racuchy

Źródło zdjęcia: canva/fascinadora

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy