Przepis Okrasy na wyśmienitą zupę z dyni
Zupa dyniowa jest pysznym rozgrzewającym daniem, po które zdecydowanie warto sięgnąć tej jesieni. Przygotujcie ją według przepisu Karola Okrasy — dodając aromatycznych przypraw -a wyjątkowy smak na długo zostanie w waszej pamięci. Dodatkowo opcjonalnie kucharz zachęca do podawania jej z wyjątkowym dodatkiem - twarogiem.
Polecaliśmy wam już pyszne kremy z dyni. Wyjątkowo dobra jest wersja z dodatkiem masła orzechowego lub aksamitna zupa dyniowa z delikatnym mleczkiem kokosowym . Żadna z nich jednak równać nie może się kompozycji smakowej proponowanej przez Karola Okrasę.
Przepis na aromatyczną zupę dyniowa Karola Okrasy
Składniki:
-
1 kg dyni
-
pół cebuli
-
mały korzeń pietruszki
-
pół średniego selera korzeniowego
-
2 średnie ziemniaki
-
1 ząbek czosnku
-
4 ziarenka kolendry
-
3 liście laurowe
-
3 ziarna ziela angielskiego
-
1 łyżeczka papryki cayenne
-
po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i kminu rzymskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 pęczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
-
10 g twarogu wędzonego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Wszystkie warzywa oprócz dyni obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodając rozdrobiony czosnek, a po chwili dorzucamy resztę warzyw .
Wszystko obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. W międzyczasie dynię kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy przesmażone warzywa.
Całość doprawiamy sypkimi przyprawami i kolendrą w ziarnach , a następnie wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i wlewamy 1,5 litra gorącej, lekko osolonej wody lub bulionu roślinnego. Gotujemy przez 15-20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie , a zawartość garnka miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. G otową zupę nalewamy do talerza.
Podajemy z pokruszonym wędzonym twarogiem i posiekaną natką pietruszki. Możemy też udekorować danie świeżą kolendrą, pestkami dyni lub tartym twardym serem np. parmezanem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Ewgenija_s
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla