Smakosze.pl Przepisy Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie
canva/brandlmedien

Przepyszna jajecznica z majonezem - w sam raz na śniadanie

25 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznica nie jedno ma imię. Choć jej podstawą zawsze są jajka, jej smak można zmieniać rozmaitymi dodatkami. Można je mieszać bezpośrednio z jajkami lub na podsmażyć na patelni przed dodaniem jajek. Dziś proponujemy przepyszną jajecznicę z majonezem —  będzie w sam raz na śniadanie.

Jeśli pomysł dodania majonezu do jajecznicy wydaje wam się dziwny, to przypominamy, że mają ze sobą dużo wspólnego. Majonez zawiera bowiem jajka, a dokładniej żółtka. To one łączą pozostałe składniki, dają mu smak i kremową konsystencję. Gdy zaś wymieszamy majonez z jajkami, otrzymamy pyszną, kremową jajecznicę.

Przepyszna jajecznica z majonezem — w sam raz na śniadanie

Składniki na 1 porcję:

  • 2 plasterki boczku

  • 1 łyżeczka oleju

  • pół cebulki

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka majonezu

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Przygotowanie jajecznicy

Na patelni rozgrzej olej, połóż na niego całe plasterki boczku lub pokrojone na kawałki. Zrumień je z każdej strony.

Cebulę obierz, grubo poszatkuj. Dodaj do boczku, smaż na niewielkim ogniu, aż zrobi się miękka i lekko szklista.

Jajka wybij do miseczki, dodaj majonez, roztrzep widelcem. Wylej je na patelnię z boczkiem i cebulą. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż zetną się tak jak lubisz.

Jajecznicę przełóż na talerzyk, jeśli lubisz, posyp ją posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z chlebem.,

Jeśli chcesz zobaczyć, w jaki sposób możesz odmienić smak tradycyjnej jajecznicy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam przepis np. na kremową jajecznicę Gordona Ramsaya , a także na nietypową jajecznicę ze słodkim dodatkiem .

majonez
majonez

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy