Smakosze.pl
Jajecznica

canva/robynmac, Getty Images Pro

Kremowa i aksamitna jajecznica Gordona Ramsaya

13 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jajecznica Gordona Ramsaya nie jest zwykłym śniadaniem - jej aksamitność i kremowość osiąga najwyższe poziomy. Trikiem do uzyskania takiej konsystencji jest niska temperatura i energiczne mieszanie jajek podczas smażenia. Dzięki temu jajka uzyskują bardziej płynną fakturę.

Jajecznica Gordona Ramsaya doskonale komponuje się dobrze wypieczonymi tostami, świeżo podsmażonym bekonem oraz innymi składnikami typowymi dla angielskiego śniadania.

Dzięki metodzie Gordona Ramsaya można zachwycić swoich domowników prostą i znaną przez wszystkich recepturą, która jednak zaskakuje nowym wykonaniem. W końcu nie zawsze ma się okazję, aby cieszyć się takim wykwintnym posiłkiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya

Składniki:

  • 4 jajka

  • masło

  • pieprz

  • sól

  • odrobina śmietany

  • szczypiorek

Zacznij od wyciągnięcia wszystkich składników z lodówki na 30 minut przed gotowaniem. Następnie wbij jajka do garnka i dodaj do nich kawałek masła. Podstaw naczynie na gazie i zacznij energicznie mieszać.

Kotlet schabowy po meksykańsku

Wyraziste, bosko pyszne kotlety schabowe po meksykańsku

CZYTAJ DALEJ

Jeśli jajka zaczną się za mocno ścinać, zdejmij naczynie z gazu na 10 minut i szybko mieszaj. Powtarzaj tę czynność przez około 3 minuty, aż jajka się całkowicie nie zetną.

Pod koniec dopraw jajka solą, pieprzem oraz niewielką łyżką śmietany, która jeszcze bardziej zwiększy kremowość. Podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jajecznica

Źródło: canva/Amarita, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pysznosci.pl; zajadam

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >