Kremowa i aksamitna jajecznica Gordona Ramsaya
Jajecznica Gordona Ramsaya nie jest zwykłym śniadaniem - jej aksamitność i kremowość osiąga najwyższe poziomy. Trikiem do uzyskania takiej konsystencji jest niska temperatura i energiczne mieszanie jajek podczas smażenia. Dzięki temu jajka uzyskują bardziej płynną fakturę.
Jajecznica Gordona Ramsaya doskonale komponuje się dobrze wypieczonymi tostami, świeżo podsmażonym bekonem oraz innymi składnikami typowymi dla angielskiego śniadania.
Dzięki metodzie Gordona Ramsaya można zachwycić swoich domowników prostą i znaną przez wszystkich recepturą, która jednak zaskakuje nowym wykonaniem. W końcu nie zawsze ma się okazję, aby cieszyć się takim wykwintnym posiłkiem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jajecznicę Gordona Ramsaya
Składniki:
4 jajka
masło
pieprz
sól
odrobina śmietany
szczypiorek
Zacznij od wyciągnięcia wszystkich składników z lodówki na 30 minut przed gotowaniem. Następnie wbij jajka do garnka i dodaj do nich kawałek masła. Podstaw naczynie na gazie i zacznij energicznie mieszać.
Jeśli jajka zaczną się za mocno ścinać, zdejmij naczynie z gazu na 10 minut i szybko mieszaj. Powtarzaj tę czynność przez około 3 minuty, aż jajka się całkowicie nie zetną.
Pod koniec dopraw jajka solą, pieprzem oraz niewielką łyżką śmietany, która jeszcze bardziej zwiększy kremowość. Podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Źródło: canva/Amarita, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: pysznosci.pl; zajadam