Smakosze.pl Przepisy Przy tym zwykły smalec może się schować. Jak dla mnie to najlepsze smarowidło do chleba
canva

Przy tym zwykły smalec może się schować. Jak dla mnie to najlepsze smarowidło do chleba

12 grudnia 2023

Choć często nachodzi nas ochota na frykasy, każdy w głębi serca czuje, że nie ma to jak proste kulinarne przyjemności typu pajda chleba ze smalcem. Jednak smalec smalcowi nierówny i osiągnięcie tu mistrzostwa wymaga dobrego przepisu. Mój przepis na to niby zwykłe smarowidło jest naprawdę warty spróbowania.

Smalec w nowej odsłonie do smarowania chleba

Chleb ze smalcem należy do tradycyjnych przekąsek dla zabieganych i głodomorów, jednak wydaje się, że swoje czasy świetności ma już za sobą . Dziś można często dostać go na jarmarkach i odpustach, ale znacznie rzadziej gości w naszych domach.

Nie ma w tym nic dziwnego. Większość sklepowego smalcu pełna jest konserwantów i kiedy gra pierwsze skrzypce w potrawie, nie należy do pyszności. Nieco lepiej jest z boczkiem, ale plastry wędzonego sklepowego produktu nie są dobre do wysmażania i wytapiania. Ale od czego są domowe metody?

Kupił zapiekankę z 38-letniego baru. Ten dodatek kompletnie go zaskoczył „Myślałem, że to będzie niedobre”

Składniki mojego pysznego smarowidła

Dlatego warto zawsze kupować świeże mięso, albo w tym przypadku – słoninę i smalec. Wytapiają się o wiele lepiej i warto zrobić z nich smarowidło.

Zaletą mojego przepisu jest jego gładka, kremowa konsystencja. Wszyscy wiemy, jaką pysznością może być chleb ze smalcem i plastrem ogórka kiszonego. Jednak przeszkodą w delektowaniu się nimi mogą być skwarki, które bywają twardym orzechem do zgryzienia . Dlatego w moim przepisie grają one nieco inną rolę. Przekonajcie się sami.

Składniki

  • 2 kg słoniny
  • 0,5 kg boczku
  • 1 duża szalotka (można ją zastąpić zwykłą cebulą)
  • czosnek
  • łyżka musztardy
  • sól i pieprz

Projekt bez nazwy-46.jpg

Pyszny szybki smalec do chleba - wykonanie

Boczek i słoninę kroję w kostkę i wrzucam do rondelka. Wytapiam smalec, a z boczku podsmażają się przepyszne skwarki. Kiedy będą gotowe, wybieram go łyżką cedzakową i wyrzucam do miseczki wyłożonej ręcznikiem papierowym. Smalec przelewam do słoików i studzę.

Szalotkę kroję w bardzo drobną kostkę. 300 g skwarków mielę w maszynce do mięsa na drobną masę. W trakcie mielenia dodaję kilka ząbków czosnku, solę i pieprzę do smaku i dodaję cebulę oraz kopiastą łyżkę musztardy .

Po lekkim przegryzieniu się smaków moje smarowidło jest gotowe. Można przechowywać je kilka dni, może tydzień, ale nie ma to wielkiego znaczenia, bo i tak zniknie z lodówki znacznie szybciej.

Teraz możesz przygotować jeszcze domowe masło orzechowe i dowiedzieć się, jakie jest najzdrowsze smarowidło do chleba wybrane przez dietetyków.

Chleb ze smalcem w nowym wydaniu.jpg

Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Jest hitem na świątecznym stole, każdy mnie prosi o przepis
Lewandowska robi syrop z cebuli inaczej niż wszyscy. Ma sprytny patent, aby zwiększyć jego moc
Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy