Przysmak z PRL powraca w wielkiej formie. Żałuję, że tak późno sobie o nim przypomniałem
Pamiętacie PRL-owski hit? Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem kiedyś spotykało się na każdym kroku, dziś nie jest już tak popularny. Jednak ta lekko podkręcona wersja sprawia, że chce się do niego wrócić.
Jabłka z cynamonem – klasyka kuchni
Były postrachem szkolnych stołówek i garkuchni obozów harcerskich. Serwowane jako obiad – czy raczej zamiast obiadu – przypominały często bardziej kleik ryżowy, niż posiłek z prawdziwego zdarzenia. Ale przecież p ołączenie jabłek z cynamonem to jedno z najbardziej klasycznych zestawień w historii gotowania.
A do tego ciasto oparte na ryżu, świetny pomysł na zastąpienie produktów na bazie mąki, których czasem za dużo w naszym życiu. Przy odrobinie chęci, z naszego piekarnika wyjdzie potrawa, która ma szanse podbić serca domowników .
Pieczemy ryż z jabłkami
Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Pyszny Zakątek. Autorka używa tam zaledwie łyżeczki cynamonu na cztery jabłka. Zalecamy jednak więcej odwagi w przyprawianiu owoców. To w końcu ryż z jabłkami i cynamonem !
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 40-50 g powideł (np. śliwkowych)
- 3-4 łyżeczki cynamonu
Pieczemy ryż z jabłkami i cynamonem
Wlewamy do garnka dwie szklanki mleka i szklankę wody. Podgrzewamy i wsypujemy ryż. Zmniejszamy ogień, mieszamy kilka razy i gotujemy na bardzo niskiej mocy palnika przez ok. 15-20 minut.
Do drugiego garnka na tarce o grubych okach ścieramy jabłka, zasypujemy cynamonem i włączamy ogień. Prażymy jabłka, ciągle mieszając . Słodzimy łyżką cukru.
Pozostały cukier wsypujemy do ryżu, dodajemy masło i wbijamy jajka. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
Połowę ugotowanego ryżu wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem . Uklepujemy, żeby powstała równa warstwa. Na niej rozprowadzamy powidła. Następnie do formy wrzucamy jabłka, rozprowadzamy ich warstwę równo na całą formę i przykrywamy ostatnią warstwą pozostałego ryżu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, a po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy przed podaniem. Oczywiście, tradycyjnie można to danie podawać z gęstą śmietaną.
Wypróbuj też przepisy na tradycyjne przekładane wafle i przekąskę z banana i płatków owsianych .