Smakosze.pl Przepisy Przysmak z PRL powraca w wielkiej formie. Żałuję, że tak późno sobie o nim przypomniałem
fot. youtube.com/@PysznyZakatek

Przysmak z PRL powraca w wielkiej formie. Żałuję, że tak późno sobie o nim przypomniałem

6 lutego 2024

Pamiętacie PRL-owski hit? Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem kiedyś spotykało się na każdym kroku, dziś nie jest już tak popularny. Jednak ta lekko podkręcona wersja sprawia, że chce się do niego wrócić.

Jabłka z cynamonem – klasyka kuchni

Były postrachem szkolnych stołówek i garkuchni obozów harcerskich. Serwowane jako obiad – czy raczej zamiast obiadu – przypominały często bardziej kleik ryżowy, niż posiłek z prawdziwego zdarzenia. Ale przecież p ołączenie jabłek z cynamonem to jedno z najbardziej klasycznych zestawień w historii gotowania.

A do tego ciasto oparte na ryżu, świetny pomysł na zastąpienie produktów na bazie mąki, których czasem za dużo w naszym życiu. Przy odrobinie chęci, z naszego piekarnika wyjdzie potrawa, która ma szanse podbić serca domowników .

układanie ciasta
fot. youtube.com/@PysznyZakatek
Zrobiłem zapiekankę według przepisu Kuronia. Nie wierzyłem, że tak proste składniki dadzą tak pyszny efekt

Pieczemy ryż z jabłkami

Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy z kanału kulinarnego Pyszny Zakątek. Autorka używa tam zaledwie łyżeczki cynamonu na cztery jabłka. Zalecamy jednak więcej odwagi w przyprawianiu owoców. To w końcu ryż z jabłkami i cynamonem !

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 40-50 g powideł (np. śliwkowych)
  • 3-4 łyżeczki cynamonu

Pieczemy ryż z jabłkami i cynamonem

Wlewamy do garnka dwie szklanki mleka i szklankę wody. Podgrzewamy i wsypujemy ryż. Zmniejszamy ogień, mieszamy kilka razy i gotujemy na bardzo niskiej mocy palnika przez ok. 15-20 minut.

Do drugiego garnka  na tarce o grubych okach ścieramy jabłka, zasypujemy cynamonem i włączamy ogień. Prażymy jabłka, ciągle mieszając . Słodzimy łyżką cukru.

Pozostały cukier wsypujemy do ryżu, dodajemy masło i wbijamy jajka. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.

Połowę ugotowanego ryżu wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem . Uklepujemy, żeby powstała równa warstwa. Na niej rozprowadzamy powidła. Następnie do formy wrzucamy jabłka, rozprowadzamy ich warstwę równo na całą formę i przykrywamy ostatnią warstwą pozostałego ryżu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, a po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy przed podaniem. Oczywiście, tradycyjnie można to danie podawać z gęstą śmietaną.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne przekładane wafle i przekąskę z banana i płatków owsianych .

ryż z jabłkami na blacie
fot. youtube.com/@PysznyZakatek
Całe życie źle robiłem schabowe. Teraz rodzina błaga o dokładki. Jeden składnik zmienia wszystko
Biorę ciasto francuskie i robię z niego pączki. Nie ma szybszego i lepszego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy