Puszyste i mięciutkie naleśniki zrobisz z 2 składników. Mąż i dzieci mogliby jeść je bez przerwy
Zrobienie naleśników nie musi być skomplikowane. Czasami wystarczą zaledwie dwa produktu, aż żadnym z nich ni musi być mąka. Gdy znalazłam ten przepis, nie wierzyłam, że mi wyjdzie, ale spróbowałam. Danie zachwyciło całą moją rodzinę.
Przepis na najprostsze naleśniki
Naleśniki bez mąki mogą brzmieć jak pomysł, którego nie da się zrealizować. A jednak ciasto z zaledwie dwóch składników bez jej dodatku wychodzi na tyle elastyczne, że smażenie nie sprawia problemu. Efekt zachwyca smakiem.
Składniki:
- 5 dużych jajek
- 225 g serka śmietankowego
Zaledwie dwa produkty, które zwykle ma się w lodówce, wystarczą, by przygotować smaczne śniadanie. Wykonanie opisuję w dalszej części artykułu. Jest ekspresowe, więc warto spróbować.
Jak wykonać naleśniki bez mąki?
Przygotowanie przysmaku jest proste i wymaga tylko użycia blendera oraz patelni z nieprzywierająca powłoką. Serek śmietankowy — taki kanapkowy, który zwykle jest już odpowiednio doprawiony solą czy pieprzem — wkładam do pojemnika blendnera. Wbijam do niego jajka.
Całość miksuję na gładką masę. Nie wychodzi zbyt gęsta, więc nalanie ciasta na rozgrzaną patelnię przy pomocy chochli powinno być problemem. Naleśniki smażymy na niewielkim ogniu, by się nie spaliły. Obracamy zawsze, gdy ciasto zacznie delikatnie odstawać od brzegów patelni.
Jak podać naleśniki bez mąki?
Białkowo-tłuszczowy przysmak smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Polecam podanie go z ulubionym dżemem i domowym masłem orzechowym . Moim zdaniem z sycącym kremem najlepiej łączą się wyroby z kwaśnych owoców.
Na naszej stronie znajdziecie inny pomysł na naleśniki z dwóch składników . Potrzebna będzie kasza gryczana. Być może spodoba wam się też wersja z budyniem — jej zapach jest obłędny.