Smakosze.pl Przepisy Puszyste placuszki bananowe. Pomysł na proste i pyszne śniadanie
canva/Petroos

Puszyste placuszki bananowe. Pomysł na proste i pyszne śniadanie

28 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Masz dwa banany? Przygotuj z nich puszyste placuszki bananowe. Ten pomysł na proste i pyszne śniadanie zachwyci małych i dużych, bo placuszki są naprawdę wyjątkowe. By jednak udały się, jak należy, pamiętaj o tym, że banany powinny być dobrze dojrzałe. Wtedy bez problemu je rozgnieciesz i dodadzą ciastu przyjemnej słodkości.

Placuszki bananowe to prosty sposób na urozmaicenie codziennych śniadań. Są nie tylko smaczne, ale też pożywne. Banany dostarczają bowiem owocowego cukru, a także witamin i soli mineralnych. Zrobisz je szybko, użyj tylko dobrze dojrzałych bananów, które mają wyraźny smak i aromat i są odpowiednio miękkie.

Przepis na placuszki bananowe

Składniki:

  • 2 dobrze dojrzałe banany

  • 2 jajka

  • 6 łyżek mąki

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie placuszków bananowych

Banany obierz ze skórki, umieść w miseczce, rozgnieć na papkę przy użyciu widelca lub tłuczka do ziemniaków.

Do drugiej miseczki wybij jajka, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Rozmieszaj gładkie, dość gęste ciasto. Dodaj do niej rozgniecione banany, krótko wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje bananowego ciasta. Smaż placuszki, aż będą z obu stron rumiane.

Placuszki zdejmij z patelni, oprósz je cukrem pudrem. Jeśli chcesz, możesz go wymieszać ze szczyptą mielonego cynamonu.

Wskazówka:

W przepisie możesz zwiększyć ilość dodanej mąki nawet do jednej szklanki. Dolej wtedy tyle mleka, by powstało gęste, ale jeszcze płynne ciasto. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki jogurtowe z truskawkami , a także na placki z serka wiejskiego .

placuszki bananowe
canva/Yuliya Stolyevych's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostupycha, filmik na kanale SmakowiteDania na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy