Puszysty niczym chmurka i banalnie prosty jabłecznik bez pieczenia
Jabłecznik bez pieczenia jest świetną propozycją deserową, obok której nie sposób przejść obojętnie. Smakołyk zaskakuje swoją puszystością, a jego przygotowanie jest bardzo proste. Jabłecznik w tym wydaniu podbije serca najbliższych.
Smakowity jabłecznik uchodzi za jeden z kulinarnych szlagierów. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kultowe ciasto. Tym razem postawimy na przepis, w którym pieczenie będzie zbędne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Uwielbiany jabłecznik bez użycia piekarnika
Istnieją różne przepisy na jabłecznik. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę na klasyczną wersję popularnego ciasta . Dziś wypróbujemy przepis na puszysty jabłecznik bez pieczenia. Efekt na długo pozostaje w pamięci.
Bez wątpienia jabłecznik w tym wydaniu sprosta wymaganiom nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy . Przepis nie powinien nikomu sprawić większych problemów. Jakie produkty będą nam potrzebne?
Masa jabłkowa:
-
1,5 kg jabłek
-
2 opakowania galaretek cytrynowych
-
30 ml soku z cytryny
-
cukier
Masa śmietanowa:
-
500 ml śmietanki 30%
-
opakowanie galaretki
-
200 ml wrzącej wody
Dodatkowo:
-
250 g herbatników
-
50 g startej czekolady
Przepis na puszysty jabłecznik bez pieczenia
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce kroimy na mniejsze kawałki i wstawiamy do garnka. Dodajemy do nich trochę cukru oraz sok z cytryny. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu . Kiedy już się rozpadną, wzbogacamy je o galaretki. Całość starannie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Wykładamy na nią masę jabłkową . Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Teraz przyszła pora na przygotowanie puszystej masy śmietanowej.
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Pozwalamy jej wystygnąć. W tym czasie ubijamy śmietanę. Powinna być sztywna. Kiedy galaretka przestygnie, wlewamy ją powoli do śmietany. Mieszankę umieszczamy na warstwie herbatników .
Ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy jabłecznik będzie miał już odpowiednią konsystencję, wówczas oprószamy go czekoladą. Deser z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom łakoci. Warto również wypróbować przepis na wyśmienity Śnieżny Puch .
Canva / stockphotostudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Obżarciuch