Smakosze.pl
Puszysty jabłecznik

pixabay.com

Puszysty jabłecznik

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Anna Markowicz

Udostępnij:

Jabłecznik (szarlotka) to ciasto mające swoje korzenie we Francji, nie mniej jest również jednym z najbardziej charakterystycznych ciast dla kuchni polskiej. Bazą szarlotki jest ciasto kruche lub półkruche, przez co wypiek w tradycyjnej form

PUSZYSTY JABŁECZNIK

SKŁADNIKICiasto:– 280 g mąki pszennej (2 szkl.)– 150 g cukru (3/4 szkl.)– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– 5 jajek– 120 ml oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego, z pestek winogron (1/2 szkl.)– 60 ml mleka (1/4 szkl.)

Nadzienie jabłkowe:– 1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej sprawdzi się szara reneta lub antonówka)– 50 g cukru (3-4 łyżki)– sok z cytryny (4 łyżki)– 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:– cukier puder do posypania ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA1. Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać 1/2 szkl. wody i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Po około 20 minutach, gdy jabłka zaczną się rozpadać, tworząc mus, dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Zamieszać i podgrzewać kolejne 5-10 minut. Nadzienie jabłkowe odstawić do wystygnięcia.2. Jajka zmiksować z cukrem do konsystencji puszystego kogla-mogla. Cały czas miksując, dodać olej oraz mleko. Do powstałej mikstury dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać za pomocą specjalnej szpatułki do ciasta lub łyżki.3. Formę o wymiarach 21 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym cienko masłem. Wylać połowę ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut.4. Gdy ciasto zarumieni się, wyjąć z piekarnika, wyłożyć nadzieniem jabłkowym, wyrównać powierzchnię i wylać pozostałą część ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 minut.5. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

UWAGI:*** Mimo iż szarlotka to deser, do jej przygotowania najlepiej nadają się odmiany kwaśne jabłek (reneta, antonówka, ewentualnie gloster) lub słodko-kwaśne (np. champion, ligol). Podczas ogrzewania owoców odparowuje część soków i stają się one bardziej słodkie. Kwasy organiczne naturalnie występujące w jabłkach pozwalają zbalansować słodycz. W przypadku słodszych odmian jabłek, ich smak możemy wyrównać większym dodatkiem soku z cytryny.

*** Aby ułatwić sobie proces przyrządzania ciasta, można użyć gotowego musu jabłkowego (oczywiście najlepiej własnej roboty).*** Jeśli nie przepadamy za kawałkami jabłek w cieście i wolimy gładkie nadzienie, zamiast pokroić jabłka, możemy je zetrzeć na tarce. Tarte jabłka będą szybciej puszczały sok, co nieco skróci czas ich gotowania.*** Smak nadzienia jabłkowego można urozmaicić dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej lub pomarańczowej.*** Olej oraz mleko można zastąpić 200 g masła. Ciasto będzie odrobinę mniej puszyste, ale za to zyska śmietankowy posmak.*** Aby przyrządzić bezglutenową wersję ciasta, należy zamienić mąkę pszenną mieszanką 200 g mąki ryżowej, jaglanej lub owsianej oraz 80 g skrobi. W przypadku alergii na białka mleka – mleko można zastąpić napojem (mlekiem) owsianym lub migdałowym.*** Ciasto będzie znacznie zdrowsze, jeśli wykorzystamy do jego przygotowania składniki jak najmniej przetworzone. W tym celu wystarczy zamienić 1 szkl. mąki zwykłej na mąkę pełnoziarnistą (pszenną lub owsianą), natomiast biały cukier zastąpić brązowym, nierafinowanym odpowiednikiem.

Anna MarkowiczAutor

Redaktor Anna Markowicz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Czytaj więcej >
Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Przepisy

Serowo-czosnkowe placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Zrobisz je w mgnieniu oka

Czytaj więcej >
Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >