Smakosze.pl
Puszysty jabłecznik

pixabay.com

Puszysty jabłecznik

16 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Anna Markowicz

Udostępnij:

Jabłecznik (szarlotka) to ciasto mające swoje korzenie we Francji, nie mniej jest również jednym z najbardziej charakterystycznych ciast dla kuchni polskiej. Bazą szarlotki jest ciasto kruche lub półkruche, przez co wypiek w tradycyjnej form

PUSZYSTY JABŁECZNIK

SKŁADNIKICiasto:– 280 g mąki pszennej (2 szkl.)– 150 g cukru (3/4 szkl.)– 1 łyżeczka proszku do pieczenia– 5 jajek– 120 ml oleju o neutralnym smaku np. słonecznikowego, z pestek winogron (1/2 szkl.)– 60 ml mleka (1/4 szkl.)

Nadzienie jabłkowe:– 1 kg kwaśnych jabłek (najlepiej sprawdzi się szara reneta lub antonówka)– 50 g cukru (3-4 łyżki)– sok z cytryny (4 łyżki)– 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:– cukier puder do posypania ciasta

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA1. Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Zalać 1/2 szkl. wody i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Po około 20 minutach, gdy jabłka zaczną się rozpadać, tworząc mus, dodać cukier, sok z cytryny oraz cynamon. Zamieszać i podgrzewać kolejne 5-10 minut. Nadzienie jabłkowe odstawić do wystygnięcia.2. Jajka zmiksować z cukrem do konsystencji puszystego kogla-mogla. Cały czas miksując, dodać olej oraz mleko. Do powstałej mikstury dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać za pomocą specjalnej szpatułki do ciasta lub łyżki.3. Formę o wymiarach 21 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym cienko masłem. Wylać połowę ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut.4. Gdy ciasto zarumieni się, wyjąć z piekarnika, wyłożyć nadzieniem jabłkowym, wyrównać powierzchnię i wylać pozostałą część ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 30 minut.5. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

UWAGI:*** Mimo iż szarlotka to deser, do jej przygotowania najlepiej nadają się odmiany kwaśne jabłek (reneta, antonówka, ewentualnie gloster) lub słodko-kwaśne (np. champion, ligol). Podczas ogrzewania owoców odparowuje część soków i stają się one bardziej słodkie. Kwasy organiczne naturalnie występujące w jabłkach pozwalają zbalansować słodycz. W przypadku słodszych odmian jabłek, ich smak możemy wyrównać większym dodatkiem soku z cytryny.

*** Aby ułatwić sobie proces przyrządzania ciasta, można użyć gotowego musu jabłkowego (oczywiście najlepiej własnej roboty).*** Jeśli nie przepadamy za kawałkami jabłek w cieście i wolimy gładkie nadzienie, zamiast pokroić jabłka, możemy je zetrzeć na tarce. Tarte jabłka będą szybciej puszczały sok, co nieco skróci czas ich gotowania.*** Smak nadzienia jabłkowego można urozmaicić dodatkiem rodzynek, skórki cytrynowej lub pomarańczowej.*** Olej oraz mleko można zastąpić 200 g masła. Ciasto będzie odrobinę mniej puszyste, ale za to zyska śmietankowy posmak.*** Aby przyrządzić bezglutenową wersję ciasta, należy zamienić mąkę pszenną mieszanką 200 g mąki ryżowej, jaglanej lub owsianej oraz 80 g skrobi. W przypadku alergii na białka mleka – mleko można zastąpić napojem (mlekiem) owsianym lub migdałowym.*** Ciasto będzie znacznie zdrowsze, jeśli wykorzystamy do jego przygotowania składniki jak najmniej przetworzone. W tym celu wystarczy zamienić 1 szkl. mąki zwykłej na mąkę pełnoziarnistą (pszenną lub owsianą), natomiast biały cukier zastąpić brązowym, nierafinowanym odpowiednikiem.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >