Puszysty tort pistacjowy
Tort pistacjowy - składniki
3 łyżki masła pistacjowego,
330 ml śmietanki 36%,
100 g orzechów pistacjowych,
3 łyżki cukru pudru,
1 łyżka zielonej herbaty matcha,
500 g serka mascarpone.
Przygotowanie tortu pistacjowego
Kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem.
Następnie dodaj serek mascarpone, masło pistacjowe i ponownie zmiksuj wszystko razem.
Przygotowaną w ten sposób masę kremową wyłóż na pierwszą warstwę biszkoptów, wcześniej ułożonych na blaszce. W następnym kroku ułóż ponownie warstwę biszkoptów i pokryj ją ponownie kremem. Na górze połóż ostatni biszkopt i posmaruj boki tortu kremem.
Do reszty śmietanki dodaj zieloną herbatę matcha i wymieszaj, przykryj wierzch ciasta kremem z zieloną herbatą.
Pistacje obierz ze skorupek, pokrój na małe kawałki i udekoruj nimi wierzch ciasta.
Właściwości pistacji
Orzechy pistacjowe mają wiele zastosowań. Można je spożywać na surowo, zapiekać lub dodawać do deserów, ciast, strudla czy sałatek. Z orzeszków pistacjowych można przygotować mleko pistacjowe, które jest idealne dla wegan, osób nietolerujących laktozy lub uczulonych na mleko krowie. Z pistacji pozyskuje się również olej używany w kosmetykach.
undefined