Puszysty tort pistacjowy
pixabay.com

Puszysty tort pistacjowy

Tort pistacjowy to połączenie puszystej masy pistacjowej z serkiem mascarpone. To bardzo oryginalny deser do wykonania. Udekorować możesz go dowolnie np. pistacjami bez łupinek lub kawałkami czekolady. Jakie składniki należy przygotować do wykonania tortu pistacjowego?

Tort pistacjowy - składniki

  • 3 łyżki masła pistacjowego,
  • 330 ml śmietanki 36%,
  • 100 g orzechów pistacjowych,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka zielonej herbaty matcha,
  • 500 g serka mascarpone.


Przygotowanie tortu pistacjowego

Kremówkę ubij na sztywno razem z cukrem pudrem.

Następnie dodaj serek mascarpone, masło pistacjowe i ponownie zmiksuj wszystko razem.

Przygotowaną w ten sposób masę kremową wyłóż na pierwszą warstwę biszkoptów, wcześniej ułożonych na blaszce. W następnym kroku ułóż ponownie warstwę biszkoptów i pokryj ją ponownie kremem. Na górze połóż ostatni biszkopt i posmaruj boki tortu kremem.

Do reszty śmietanki dodaj zieloną herbatę matcha i wymieszaj, przykryj wierzch ciasta kremem z zieloną herbatą.

Pistacje obierz ze skorupek, pokrój na małe kawałki i udekoruj nimi wierzch ciasta.

Właściwości pistacji

Orzechy pistacjowe mają wiele zastosowań. Można je spożywać na surowo, zapiekać lub dodawać do deserów, ciast, strudla czy sałatek. Z orzeszków pistacjowych można przygotować mleko pistacjowe, które jest idealne dla wegan, osób nietolerujących laktozy lub uczulonych na mleko krowie. Z pistacji pozyskuje się również olej używany w kosmetykach.

Następny artykuł