Pyszna, idealna na święta sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa to klasyka, którą zawsze można znaleźć na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Wersji tej potrawy jest wyjątkowo dużo i czasem ciężko się na którąś zdecydować. Poniżej zdradzamy przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i ogórkiem, co nadaje całości chrupkości i orzeźwienia.
Sałatka śledziowa jest jednym z najprostszych sposobów przygotowania śledzi do świąt. Nie ma bowiem potrzeby żadnego marynowania czy gotowania - konieczne jest jedynie krojenie wszystkich składników.
Jeśli chcesz, żeby sałatka miała delikatniejszy smak, a same śledzie wręcz rozpływały się w ustach, zamiast zwykłych płatów kup matiasy. Matias jest młodym śledziem, który zarówno w smaku, jak i teksturze jest wyjątkowo łagodny.
Przepis na sałatkę śledziową
Składniki:
-
4 płaty śledziowe
-
1 jabłko
-
1 cytryna
-
1 ogórek szklarniowy
-
1 cebula
-
3 łyżki śmietany
-
koperek
-
pieprz czarny
-
pieprz cayenne
Zacznij od wyjęcia śledzi z zalewy i obmycia ich pod bieżącą wodą. Niektórzy pomijają ten krok, lecz wtedy smak ryby może być zbyt słoni i silny. Następnie należy pokroić śledzie na niewielkie kawałki, najlepiej kostkę.
Jabłko i cytrynę umyj. Jabłko oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kostkę. Ułóż ją następnie na talerzu i skrop sokiem z cytryny. Owoc przykryj kawałkami śledzia. Ogórka umyj i pokrój w kostkę.
Posyp ogórkiem rybę. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i sparz na sitku. Ułóż ją na wierzchu po wystudzeniu. Sałatkę posyp koperkiem, zalej śmietaną z pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Podawaj po schłodzeniu. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć łuski z ryby bez robienia bałaganu. Ten tekst wyjawia zastosowanie głów i ogonów z karpi.
Źródło zdjęcia: canva/Joe-L, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se.pl