Smakosze.pl Przepisy Pyszna, idealna na święta sałatka śledziowa
canva/afro

Pyszna, idealna na święta sałatka śledziowa

25 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Sałatka śledziowa to klasyka, którą zawsze można znaleźć na stole podczas świąt Bożego Narodzenia. Wersji tej potrawy jest wyjątkowo dużo i czasem ciężko się na którąś zdecydować. Poniżej zdradzamy przepis na sałatkę śledziową z jabłkiem i ogórkiem, co nadaje całości chrupkości i orzeźwienia.

Sałatka śledziowa jest jednym z najprostszych sposobów przygotowania śledzi do świąt. Nie ma bowiem potrzeby żadnego marynowania czy gotowania - konieczne jest jedynie krojenie wszystkich składników.

Jeśli chcesz, żeby sałatka miała delikatniejszy smak, a same śledzie wręcz rozpływały się w ustach, zamiast zwykłych płatów kup matiasy. Matias jest młodym śledziem, który zarówno w smaku, jak i teksturze jest wyjątkowo łagodny.

Przepis na sałatkę śledziową

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe

  • 1 jabłko

  • 1 cytryna

  • 1 ogórek szklarniowy

  • 1 cebula

  • 3 łyżki śmietany

  • koperek

  • pieprz czarny

  • pieprz cayenne

Zacznij od wyjęcia śledzi z zalewy i obmycia ich pod bieżącą wodą. Niektórzy pomijają ten krok, lecz wtedy smak ryby może być zbyt słoni i silny. Następnie należy pokroić śledzie na niewielkie kawałki, najlepiej kostkę.

Jabłko i cytrynę umyj. Jabłko oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w drobną kostkę. Ułóż ją następnie na talerzu i skrop sokiem z cytryny. Owoc przykryj kawałkami śledzia. Ogórka umyj i pokrój w kostkę.

Posyp ogórkiem rybę. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kostkę i sparz na sitku. Ułóż ją na wierzchu po wystudzeniu. Sałatkę posyp koperkiem, zalej śmietaną z pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Podawaj po schłodzeniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usunąć łuski z ryby bez robienia bałaganu. Ten tekst wyjawia zastosowanie głów i ogonów z karpi.

sałatka śledziowa

Źródło zdjęcia: canva/Joe-L, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy