chlebek bananowy
fot. pixabay.com

Pyszny chlebek bananowy - prosty przepis na zachwycający smak

Chlebek bananowy stanowi doskonały przysmak na każdą okazję. Możemy podawać go gościom, dzieciom czy zajadać się nim po południu przy ulubionym serialu. Dzisiaj prezentujemy przepis na bananowy chlebek, który jest kusząco chrupiący na zewnątrz oraz idealnie wilgotny w środku.

Oryginalny przepis na chleb bananowy pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie 23 lutego obchodzi się nawet Narodowy Dzień Chleba Bananowego. Formą przypomina zwyczajny chleb, ale jest jego słodką, deserową wersją. Do wypiekania go wykorzystuje się przede wszystkim banany, mąkę i jajka oraz różne dodatki – owoce, orzechy albo czekoladę.

Słodki chlebek bananowy na deser

Upieczenie pysznego bananowego chlebka to bardzo dobry sposób na wykorzystanie przeleżanych w domu ciemnych i obitych bananów. Jeśli mamy w planach upieczenie tego ciasta – możemy poszukać nawet takich owoców w sklepie. Z pewnością niewiele osób zechce je kupić, a do chlebka nadadzą się w sam raz, dzięki czemu uratujemy je przed zmarnowaniem. Obite i nawet brązowe banany wcale nie są dla nas niezdrowe.

Składniki na smakowity chlebek bananowy

Upieczenie chlebka bananowego jest bardzo łatwe – nie musimy posiadać żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych, by ciasto wyszło wyśmienicie i zachwyciło wszystkich smakoszy. Oto składniki, które wykorzystamy:

3 banany (im bardziej dojrzałe, tym lepiej)
100 g oleju kokosowego
100 g cukru trzcinowego
2 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
opcjonalne dodatki: posiekane bakalie, orzechy, kawałki czekolady

Przepis na pyszny chlebek bananowy

Przygotowywanie smacznego chlebka bananowego zaczynamy od rozgniecenia owoców. W przepisie warto wykorzystać dojrzałe, wręcz brązowe banany, które same w sobie nie wyglądają zbyt apetycznie, a mimo to są słodkie i pyszne. Owoce obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze kawałki, które przekładamy do dużej miski. Rozgniatamy je ręcznie widelcem. Można je zblendować, ale w chlebku bananowym dobrze czasami trafić na większy kawałek owocu.

Do rozgniecionych bananów dodajemy płynny olej kokosowy w pokojowej temperaturze. Jeśli przybrał stałą konsystencję z powodu chłodu, można go chwilkę ogrzewać na przykład w kąpieli wodnej. Do osobnej miseczki wbijamy same białka jajek i wsypujemy do nich cukier trzcinowy. Ubijamy zawartość naczynia za pomocą trzepaczki albo miksera. Gdy białka się ubiją, dodajemy do nich pozostałe z jajek żółtka.

Do bananów z olejem kokosowym dodajemy 2 łyżeczki cukru wanilinowego i przesiewamy mąkę. Wsypujemy także proszek do pieczenia oraz sodę. Na koniec wlewamy masę wykonaną z białek, cukru trzcinowego i żółtek. Utworzone ciasto dokładnie mieszamy – składniki muszą się ze sobą bardzo dobrze połączyć. Jeśli mamy ochotę, na tym etapie możemy do miski dorzucić ulubione posiekane bakalie, orzechy albo drobne kawałeczki czekolady.

Nastawiamy piekarnik na 160 stopni. Foremkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto na smakowity chlebek bananowy. Wkładamy naczynie do piekarnika i gotowe! Pozostaje tylko czekać, aż pyszne ciasto będzie gotowe. Standardowo powinno to trwać około 50 minut, ale co jakiś czas drewnianym patyczkiem albo wykałaczką sprawdzamy, czy chlebek już się upiekł. Jeżeli nakłujemy go i zobaczymy, że do drewna przylega jeszcze mokre ciasto – wkładamy je z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.

Chlebek smakuje wyśmienicie zarówno zaraz po wyjęciu z piekarnika, jak i po przestudzeniu. W środku jest puszysty i wilgotny, a na zewnątrz – chrupiący. Doskonale sprawdzi się jako deser po obiedzie, przekąska czy też poczęstunek dla gości. Gwarantujemy, że ciasto podbije wszystkie serca – każdy będzie prosił o dokładkę.

Następny artykuł