Robisz placki ziemniaczane z cebulą? Inne warzywo będzie lepszym wyborem, strzał w 10
Zwykle robisz placki ziemniaczane z cebulą? Przekonaj się o tym, że inne warzywo będzie lepszym wyborem. Chodzi o por, który wydaje się strzałem w dziesiątkę. Jest lekko pikantny, a jego zielony kolor sprawia, że placki wyglądają bardziej apetycznie.
Ciasto na placki ziemniaczane robi się ze startych ziemniaków, odrobiny mąki i jajka. Zwykle dodaje się do niego również startą cebulę, by zaostrzyć nieco smak placków. Jak się jednak okazuje, cebulę można zastąpić porem. Też ma wyrazisty smak, a do tego ciekawie wzbogaca strukturę i wygląd placków.
Przepis na placki ziemniaczane z porem
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
1 nieduży por
-
1 jajko
-
2 łyżeczki sosu sojowego
-
3-4 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków z dodatkiem pora
Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść je na sicie, zawieś nad miską, pozostaw na kilka minut, by płyn odciekł.
Por oczyść z wierzchnich liści, przekrój go wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osącz, drobno posiekaj.
Por dodaj do osączonych ziemniaków. Płyn znajdujący się w misce ostrożnie zlej znad osadu, osad dodaj do rozdrobnionych warzyw.
Do masy ziemniaczanej dodaj też jajko, sos sojowy i mąkę pszenną. Ciasto wymieszaj, dopraw sporą ilością soli i pieprzu.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż placki, aż będą z każdej strony rumiane.
Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem pieczarkowym lub śmietaną i cukrem.
Po więcej inspiracji na placki ziemniaczane zapraszamy do naszego serwisu. Przetestujcie np. przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem , a także na placki ziemniaczane bez jajek i glutenu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędna fasolka szparagowa do słoików na zimę. Nie ma lepszego przetworu
-
Lekki jak chmurka sernik truskawkowy na zimno. Dzięki naszym radom na pewno się uda
-
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i serem feta. Ideał na weekend
Źródło: doradcasmaku