Smakosze.pl Przepisy Robisz placki ziemniaczane z cebulą? Inne warzywo będzie lepszym wyborem, strzał w 10
canva/Ryzhkov

Robisz placki ziemniaczane z cebulą? Inne warzywo będzie lepszym wyborem, strzał w 10

18 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zwykle robisz placki ziemniaczane z cebulą? Przekonaj się o tym, że inne warzywo będzie lepszym wyborem. Chodzi o por, który wydaje się strzałem w dziesiątkę. Jest lekko pikantny, a jego zielony kolor sprawia, że placki wyglądają bardziej apetycznie.

Ciasto na placki ziemniaczane robi się ze startych ziemniaków, odrobiny mąki i jajka. Zwykle dodaje się do niego również startą cebulę, by zaostrzyć nieco smak placków. Jak się jednak okazuje, cebulę można zastąpić porem. Też ma wyrazisty smak, a do tego ciekawie wzbogaca strukturę i wygląd placków.

Przepis na placki ziemniaczane z porem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 1 nieduży por

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

  • 3-4 łyżki mąki pszennej

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie placków z dodatkiem pora

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść je na sicie, zawieś nad miską, pozostaw na kilka minut, by płyn odciekł.

Por oczyść z wierzchnich liści, przekrój go wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osącz, drobno posiekaj.

Por dodaj do osączonych ziemniaków. Płyn znajdujący się w misce ostrożnie zlej znad osadu, osad dodaj do rozdrobnionych warzyw.

Do masy ziemniaczanej dodaj też jajko, sos sojowy i mąkę pszenną. Ciasto wymieszaj, dopraw sporą ilością soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż placki, aż będą z każdej strony rumiane.

Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj np. z sosem pieczarkowym lub śmietaną i cukrem.

Po więcej inspiracji na placki ziemniaczane zapraszamy do naszego serwisu. Przetestujcie np. przepis na placki ziemniaczane z żółtym serem , a także na placki ziemniaczane bez jajek i glutenu .

por
canva/Socha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy