Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane bez jajek i glutenu. Ekspresowe, tanie i bardzo sycące

Placki ziemniaczane bez jajek i glutenu. Ekspresowe, tanie i bardzo sycące

Placki ziemniaczane bez jajek i glutenu
canva/Pelagija

Placki ziemniaczane są sycącą i smaczną ziemniaczaną potrawą, której mało który smakosz jest w stanie sobie odmówić. Prosty przepis na ten rarytas bez glutenu i dodatku jajek przyda się tym z was, którzy ze względu na nietolerancję pokarmową zazwyczaj unikają ich jedzenia. Zamiast kurzego specjału dodamy skrobię ziemniaczaną. Koniecznie sprawdźcie — będziecie zachwyceni.

Placki ziemniaczane do najzdrowszych nie należą. Od czasu do czasu warto jednak skusić się na ten rarytas. Jeśli unikniecie błędów o których już wcześniej wspominaliśmy i wybierzecie naszą nową — roślinną i bezglutenową — recepturę, będziecie mogli nimi poczęstować każdego. Placki wyjdą chrupiące i pyszne. Skusicie się?

Przepis na doskonałe placki ziemniaczane bez jajek

Składniki:

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki ryżowej

  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny. Wszystkie warzywa rozdrabniamy przy pomocy malaksera. Jeżeli nim nie dysponujemy — ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.

Dodajemy obie mąki, sól oraz pieprz. Starannie łączymy składniki. Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy olej, tak by pokrył całe dno. Gdy zacznie pachnieć, łyżką wykładamy ciasto, formując nieduże placki.

Smażymy je po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zrumienione z obu stron placki zdejmujemy z patelni i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. sosem grzybowym, duszonym szpinakiem czy kwaśną śmietaną. Smacznego.

Placki ziemniaczane smakują doskonale z grzybami
Placki ziemniaczane smakują doskonale z grzybami

Źródło zdjęcia: canva/Evgeniy Zakharychev Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nicponwkuchni