Smakosze.pl
Placki ziemniaczane bez jajek i glutenu

canva/Pelagija

Placki ziemniaczane bez jajek i glutenu. Ekspresowe, tanie i bardzo sycące

28 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są sycącą i smaczną ziemniaczaną potrawą, której mało który smakosz jest w stanie sobie odmówić. Prosty przepis na ten rarytas bez glutenu i dodatku jajek przyda się tym z was, którzy ze względu na nietolerancję pokarmową zazwyczaj unikają ich jedzenia. Zamiast kurzego specjału dodamy skrobię ziemniaczaną. Koniecznie sprawdźcie — będziecie zachwyceni.

Placki ziemniaczane do najzdrowszych nie należą. Od czasu do czasu warto jednak skusić się na ten rarytas. Jeśli unikniecie błędów o których już wcześniej wspominaliśmy i wybierzecie naszą nową — roślinną i bezglutenową — recepturę, będziecie mogli nimi poczęstować każdego. Placki wyjdą chrupiące i pyszne. Skusicie się?

przypalony garnek

Domowe metody na oczyszczenie przypalonego garnka. Garść sposobów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonałe placki ziemniaczane bez jajek

Składniki:

  • 1,5 kg mączystych ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki ryżowej

  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny. Wszystkie warzywa rozdrabniamy przy pomocy malaksera. Jeżeli nim nie dysponujemy — ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.

Dodajemy obie mąki, sól oraz pieprz. Starannie łączymy składniki. Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy olej, tak by pokrył całe dno. Gdy zacznie pachnieć, łyżką wykładamy ciasto, formując nieduże placki.

Smażymy je po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zrumienione z obu stron placki zdejmujemy z patelni i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. sosem grzybowym, duszonym szpinakiem czy kwaśną śmietaną. Smacznego.

Placki ziemniaczane smakują doskonale z grzybami

Placki ziemniaczane smakują doskonale z grzybami

Źródło zdjęcia: canva/Evgeniy Zakharychev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nicponwkuchni

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić miękkie żeberka z grilla? Mamy garść praktycznych wskazówek

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz co Daria Ładocha dodaje do młodej kapusty. Jej patent jest 100 razy lepszy od tradycyjnej wersji

Czytaj więcej >
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana

Przepisy

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, serem i majonezem

Czytaj więcej >
placki z cukinii

Przepisy

Wyborne placki z cukinii bez dodatku jajek. Lepsze nawet od ziemniaczanych

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety mielone bez bułki z dodatkiem musztardy. Niebo w gębie

Czytaj więcej >