Smakosze.pl

canva/Pelagija

Placki ziemniaczane bez jajek i glutenu. Ekspresowe, tanie i bardzo sycące

28 Maja 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Placki ziemniaczane są sycącą i smaczną ziemniaczaną potrawą, której mało który smakosz jest w stanie sobie odmówić. Prosty przepis na ten rarytas bez glutenu i dodatku jajek przyda się tym z was, którzy ze względu na nietolerancję pokarmową zazwyczaj unikają ich jedzenia. Zamiast kurzego specjału dodamy skrobię ziemniaczaną. Koniecznie sprawdźcie — będziecie zachwyceni.

Placki ziemniaczane do najzdrowszych nie należą. Od czasu do czasu warto jednak skusić się na ten rarytas. Jeśli unikniecie błędów o których już wcześniej wspominaliśmy i wybierzecie naszą nową — roślinną i bezglutenową — recepturę, będziecie mogli nimi poczęstować każdego. Placki wyjdą chrupiące i pyszne. Skusicie się?

Przepis na doskonałe placki ziemniaczane bez jajek

Składniki:
  • 1,5 kg mączystych ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki ryżowej

  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny. Wszystkie warzywa rozdrabniamy przy pomocy malaksera. Jeżeli nim nie dysponujemy — ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.

Dodajemy obie mąki, sól oraz pieprz. Starannie łączymy składniki. Patelnię rozgrzewamy. Wlewamy olej, tak by pokrył całe dno. Gdy zacznie pachnieć, łyżką wykładamy ciasto, formując nieduże placki.

Smażymy je po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zrumienione z obu stron placki zdejmujemy z patelni i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. sosem grzybowym , duszonym szpinakiem czy kwaśną śmietaną. Smacznego.

Placki ziemniaczane smakują doskonale z grzybami
Placki ziemniaczane smakują doskonale z grzybami

Źródło zdjęcia: canva/Evgeniy Zakharychev Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nicponwkuchni

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]