Rodzina ciagle prosi mnie o to ciasto. To najlepszy sernik, jaki w życiu jadłam
Czy lubisz sernik? Moja rodzina go uwielbia, a ja robię najlepszy sernik pod słońcem. Jest obłędnie pyszny, delikatny i lekko waniliowy. Tak pysznego sernika jeszcze nigdy w życiu nie jadłam. Przyrządzam go bez pieczenia i zawsze wychodzi.
Sernik z krówką i krakersami najlepszy pod słońcem
Sernik jest ciastem, za którym przepadają moi bliscy. Zwykle piekłam go na różne sposoby. Dodawałam czekoladę i owoce, a każda wersja odpowiadała mojej rodzinie. Jednak odkąd robię obłędnie pyszny sernik bez pieczenia, stał się on prawdziwym hitem w moim domu.
To znakomite ciasto przygotowuję w prosty sposób z dodatkiem masy krówkowej i krakersów. W smaku jest słodko- słony i ma też wyczuwalną nutkę wanilii . Orzechy dopełniają całości, a sernik wychodzi, że palce lizać. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Mąż przy garach. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić sernik bez pieczenia z krówką i krakersami?
Składniki:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- ½ szklanki mleka
- 150 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego
- aromat waniliowy
- 5 jajek
- 250 g słonych krakersów
- 1 puszka kajmaku
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie sernika zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia i ułożenia krakersów. Połóż pierwszą warstwę kajmaku i znów krakersy . Jeśli krakersy ułożyłeś wcześniej pionowo, to teraz ułóż poziomo. Taki zabieg sprawi, że spód będzie stabilny, a ciasto będzie się dobrze kroić.
Teraz zrób masę serową. Do miski wlej mleko i dodaj budyń waniliowy bez cukru. Dołóż masło i podgrzewaj. Dosyp cukier puder i mieszaj. Następnie dodaj zmielony tłusty ser. Wszystkie składniki dokładnie mieszaj do powstania masy. Wlej aromat waniliowy i jajka, a dalej wszystko energicznie mieszaj.
Sernik, który smakuje obłędnie
Całość delikatnie podgrzej, ale nie zagotuj, bo powstanie jajecznica. Wlej mleko z mąką i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji. Cały czas mieszaj, po czym połowę masy serowej przełóż na wcześniej ułożone krakersy w blasze. Następnie ułóż warstwę krakersów i włóż resztę masy serowej.
Wygładź wierzch ciasta i znów ułóż warstwę krakersów. Ostatnia warstwa to kajmak, który posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Sernik włóż na całą noc do lodówki . Na następny dzień będzie smakował obłędnie i zapewniam, że na jednej porcji na pewno się nie skończy. Pisaliśmy o tym, jak zrobić w prosty sposób pyszną napoleonkę. Podawaliśmy też przepis na puszyste placki ziemniaczane.
Źródło: YouTube/@Mazprzygarach
Zdjęcia: screen YouTube/@Mazprzygarach