Rogaliki z czekoladą robię tylko według przepisu siostry Anastazji. Znikają z półmiska z mgnieniu oka
Kto robi najlepsze rogaliki z czekoladą? Nie da się ukryć, że siostra Anastazja ma w tym temacie ogromne doświadczenie. Od kiedy spróbowałam jej przepisu, nie zawracam sobie głowy szukaniem innego. Łakocie smakują mi, jak żadne inne.
Rogaliki siostry Anastazji są najlepsze
Przygotowanie rogalików z nadzieniem z czekolady nie jest trudną sztuką. Aby wyszły wyśmienite, konieczne jest jednak idealne dobranie proporcji i składników. Ta sztuka udała się siostrze Anastazji, jak nikomu wcześniej. Kto raz spróbuje tych rogalików, będzie do nich wracać ciągle.
Na idealne rogaliki składa się ciasto i oczywiście nadzienie. Jedno i drugie uwielbiana kucharka dopracowała do perfekcji. Delikatne ciasto okalające czekoladowe nadzienie jest tak pyszne, że raz dwa znika z talerza. Przekonajcie się o tym sami, robiąc ten pyszny i prosty wypiek.
Przepis na wyśmienite rogaliki siostry Anastazji
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 200 g masła
- 180 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
- 14 g suchych drożdży
- 30 g cukru pudru
Składniki na nadzienie:
- czekolada mleczna, gorzka lub deserowa
Jak zrobić najlepsze na świecie rogaliki?
Przygotuj zaczyn drożdżowy do rogalików . Do miski włóż śmietanę, cukier oraz suche drożdże. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy . Następnie odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minu t.
Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj mąkę i miękkie masło . Wszystko razem wymieszaj hakami miksera. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, owiń luźno w folię i włóż do lodówki . Powinno tam leżakować przez 2 godziny.
Gotowe ciasto podziel na 4 części . Każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu. Podziel go na 8 różnych trójkątów. Na każdym trójkącie połóż 1 lub 2 kostki czekolady. Na koniec zawijaj je od najszerszej strony aż do końca (tak, aby końcówka znalazła się pod spodem rogalika).
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni . Rogaliki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzymaj w piekarniku przez ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź i udekoruj cukrem pudrem lub ulubioną polewą . Siostra Anastazja podzieliła się wybitnym przepisem na ciasto bez pieczenia . Jej tajny sos do surówki zasmakuje absolutnie każdemu .
Źródło: smaker