Smakosze.pl Przepisy Rogaliki z czekoladą robię tylko według przepisu siostry Anastazji. Znikają z półmiska z mgnieniu oka
YouTube / Kulinarne przygody ; ARTUR BARBAROWSKI / East News

Rogaliki z czekoladą robię tylko według przepisu siostry Anastazji. Znikają z półmiska z mgnieniu oka

3 listopada 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kto robi najlepsze rogaliki z czekoladą? Nie da się ukryć, że siostra Anastazja ma w tym temacie ogromne doświadczenie. Od kiedy spróbowałam jej przepisu, nie zawracam sobie głowy szukaniem innego. Łakocie smakują mi, jak żadne inne.

Rogaliki siostry Anastazji są najlepsze

Przygotowanie rogalików z nadzieniem z czekolady nie jest trudną sztuką. Aby wyszły wyśmienite, konieczne jest jednak idealne dobranie proporcji i składników. Ta sztuka udała się siostrze Anastazji, jak nikomu wcześniej. Kto raz spróbuje tych rogalików, będzie do nich wracać ciągle.

Na idealne rogaliki składa się ciasto i oczywiście nadzienie. Jedno i drugie uwielbiana kucharka dopracowała do perfekcji. Delikatne ciasto okalające czekoladowe nadzienie jest tak pyszne, że raz dwa znika z talerza. Przekonajcie się o tym sami, robiąc ten pyszny i prosty wypiek.

wałkowanie ciasta na rogaliki.jpg
Canva / sergeyskleznev
Nie ma lepszej zupy na pochmurne, jesienne wieczory. Wszystko przez 2 nietypowe dodatki

Przepis na wyśmienite rogaliki siostry Anastazji

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 200 g masła
  • 180 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
  • 14 g suchych drożdży
  • 30 g cukru pudru

Składniki na nadzienie:

  • czekolada mleczna, gorzka lub deserowa

Jak zrobić najlepsze na świecie rogaliki?

Przygotuj zaczyn drożdżowy do rogalików . Do miski włóż śmietanę, cukier oraz suche drożdże. Składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy . Następnie odstaw ją pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 30 minu t.

Po upływie tego czasu do zaczynu dodaj mąkę i miękkie masło . Wszystko razem wymieszaj hakami miksera. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, owiń luźno w folię i włóż do lodówki . Powinno tam leżakować przez 2 godziny.

Gotowe ciasto podziel na 4 części . Każdą z nich rozwałkuj na kształt okręgu. Podziel go na 8 różnych trójkątów. Na każdym trójkącie połóż 1 lub 2 kostki czekolady. Na koniec zawijaj je od najszerszej strony aż do końca (tak, aby końcówka znalazła się pod spodem rogalika).

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni . Rogaliki połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzymaj w piekarniku przez ok. 15 minut. Przed podaniem ostudź i udekoruj cukrem pudrem lub ulubioną polewą . Siostra Anastazja podzieliła się wybitnym przepisem na ciasto bez pieczenia . Jej tajny sos do surówki zasmakuje absolutnie każdemu .

gotowe rogaliki.jpg
Canva / Luisrftc

Źródło: smaker

Genialny patent na karpia. Robię tak co roku i oszczędzam dziesiątki złotych
Uboga w minerały i nafaszerowana hormonami. Tej ryby lepiej nie kupuj
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy