Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma lepszej zupy na pochmurne, jesienne wieczory. Wszystko przez 2 nietypowe dodatki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.11.2023 19:09

Nie ma lepszej zupy na pochmurne, jesienne wieczory. Wszystko przez 2 nietypowe dodatki

rozgrzewająca jesienna zupa
Materiał YouTube z kanału Nowe smaczne przepisy

Nie ma to jak miska parującej, gorącej zupy. Na jesienne wieczory takie danie jest niezastąpione. Jeśli lubicie tego typu posiłki, koniecznie sprawdźcie poniższy przepis. 2 nietypowe dodatki zmieniają prostą potrawę w sycące i treściwe danie.

Zupa z cukinii niezastąpiona na jesień

Każdy dobrze zna zupę ugotowaną z cukinii. Najczęściej podaje się ją pod postacią kremu. Ja proponuję zupełnie inne rozwiązanie. Do tego dodaję do swojej potrawy 2 zaskakujące produkty.

Zupa z cukinii jest bardzo prosta do wykonania. Wystarczy wywar, warzywa, przyprawy i pyszne danie gotowe. W moim domu zawsze podaję zupę z dodatkiem jajka i kremowego twarogu. Dzięki temu najedzą się nią wszyscy członkowie rodziny.

tarcie cukinii.jpg
Canva / pixelshot
Pierwsza taka sytuacja w historii Kuchennych rewolucji. Widzowie czegoś takiego nie widzieli

Przepis na wyjątkową zupę z cukinii

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
  • 3-4 łyżki tartego chrzanu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 1 opakowanie twarogu (ok. 300 g)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina soku z cytryny
  • opcjonalnie odrobina cukru
  • koperek do podania

Przygotowanie pysznej zupy z cukinii krok po kroku

Cukinię na zupę umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wywar przelej do garnka i rozgrzej. Dodaj o niego warzywo i gotuj na małej mocy palnika.

Po 10 minutach dodaj do zupy tarty chrzan. Składniki wymieszaj. Mąkę połącz ze śmietaną, zahartuj i dolej do garnka z potrawą. Gotuj, często mieszając, aż całość zgęstnieje.

Jajka wraz z twarogiem pokrój w kostkę. Rozłóż dodatki na talerze. Zupę dopraw do smaku i rozlej na porcje. Podawaj posypaną koperkiem, póki jest gorąca. Ta cukinia po meksykańsku jest prawdziwym hitem w mojej rodzinie. Warzywo z tym pomysłowym farszem jest bajecznie pyszne, a przy tym śmiesznie tanie.

dodatki do zupy.jpg
Canva / ZimaNady_klgd