Smakosze.pl Przepisy Rozbij schab jak na kotlety, dodaj orzechy i gruszki. Pyszny obiad w sam raz na jesień
Fot. Shutter/New Africa

Rozbij schab jak na kotlety, dodaj orzechy i gruszki. Pyszny obiad w sam raz na jesień

15 października 2024

Kilka lat temu wielką karierę zrobiło w Polsce słowo „jesieniara”, znaczące miłośniczka jesieni. Oto więc przepis na kotlety dla prawdziwych jesieniar i jesieniarzy. Uwaga! Nie jest to dyniowa latte.

Kotlety schabowe na jesienny obiad

Oczywiście, że dynia jest królową jesiennych stołów i symbolem tej pory roku. Jednak nie jest jedynym produktem, który powinniśmy kojarzyć z przejściem z lata ku zimie, a tym bardziej – który powinniśmy wprowadzać na nasze stoły. Dwa z nich najlepiej nadają się do takich rolad wieprzowych.

Jesień to przecież czas ostatnich, najbardziej odpornych owoców . Do przymrozków wytrwają na gałęziach winogrona, ale w świeżości doczekają też gruszki . Roślinno-słodko-kwaśny aromat tych ostatnich świetnie łączy się z orzechami , kolejnym przysmakiem, który lubi zagrzebać się w opadających liściach.

rolada ze schabu
fot. Canva
Hitowe gołąbki przepisu siostry Anastazji. Sekret tkwi w aromatycznym farszu

Rolady wieprzowe z gruszką

Jeszcze jedną kompozycją, klasyczną w zestawieniu z gruszkami, jest gorgonzola. Ten pikantny ser z tzw. niebieską pleśnią łatwo dziś dostać nawet w dyskontach. Z braku można zastąpić go lazurem albo dowolnym podobnym serem pleśniowym.

Składniki

  • 6 kotletów ze schabu wieprzowego
  • 2 gruszki
  • 100 g gorgonzoli
  • 40 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka kaparów
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, tymianek

Rolady schabowe

Kotlety schabowe rozbijamy cienko, posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę. Orzechy drobno siekamy.

Widelcem rozdrabniamy gorgonzolę, mieszamy z orzechami i kaparami. Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o grubych okach nad sitkiem i odciskamy z soku. Dodajemy do gorgonzoli i orzechów.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni . Na każdy z kotletów nakładamy po łyżce farszu. Zawijamy boki, zwijamy w roladki i mocujemy wykałaczkami. Na dobrze rozgrzanym maśle obsmażamy kotlety na złocisto.

Roladki wieprzowe przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy po wierzchu pieprzem i tymiankiem. Nakrywamy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut, a następnie dopiekamy bez przykrycia przez kolejne 10 .

Wypróbuj też pomysł na inny tłuszcz do smażenia kotletów i zupę grysikową .

roladki schabowe
fot. Canva
Gessler ruszyła ze sprzedażą sezonowych wyrobów. Za słoiczek prawdziwków zapłacisz krocie
Lidl rozdaje mięso za darmo. Wystarczy spełnić 1 warunek, lepiej się pośpiesz
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy