Smakosze.pl Przepisy Rozgrzewający barszcz na Wszystkich Świętych
canva/Изображения пользователя Alexander

Rozgrzewający barszcz na Wszystkich Świętych

28 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Barszcz czerwony nie ma sobie równych wśród zup, gdy mówi się o właściwościach rozgrzewających. Treściwa zupa z buraków będzie jeszcze lepsza, jeśli ugotuje się ją na żeberkach, co prezentujemy w poniższej recepturze. Nie wymaga ona praktycznie żadnego wysiłku podczas gotowania, dlatego doskonale sprawdza się jako sposób na błyskawiczny i pyszny obiad, szczególnie w Dzień Wszystkich Świętych, gdy jesteśmy mocno zabiegani.

Barszcz czerwony na wieprzowych żeberkach zachwyca intensywnym i głębokim smakiem, a także dużym poziomem sytości po jedzeniu. Żeberka dostarczają dodatkowych wartości odżywczych, których często brakuje zupom gotowanym jedynie na warzywach.

Dzień Wszystkich Świętych dla wielu Polaków jest czasem, gdy ma się tak dużo obowiązków, że nie wiadomo za co się zabrać. W takich sytuacjach łatwo zapomnieć o zjedzeniu czegoś pożywnego. Jeśli nie będziesz mieć za dużo czasu, poniższa pyszna zupa jest idealna dla ciebie.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 700 g żeberek wieprzowych

  • 1 włoszczyzna

  • 10 buraków średniej wielkości

  • 4 liście laurowe

  • 7 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • majeranek

  • sól

  • łyżka cukru

  • łyżka octu

  • 500 g ziemniaków

  • plaster słoniny

Zacznij od podzielenia żeberek na mniejsze kawałki liczące po dwie kości. Wrzuć je do garnka, zalej zimną wodą, postaw na gazie i doprowadź do wrzenia. Wszelkie pojawiające się na powierzchni szumowiny zbieraj za pomocą sitka lub łyżki cedzakowej.

Warzywa z włoszczyzny umyj pod bieżącą wodą, obierz i dodaj do gotujących się żeberek. Wraz z nimi wrzuć do garnka również ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Gotuj zupę, aż wszystkie warzywa będą całkowicie miękkie, a następnie je wyłów.

Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do żeberek i gotuj, aż mięso i buraki będą miękkie. Pod koniec gotowania wlej ocet, dzięki któremu barszcz nie straci barwy. Dopraw zupę cukrem, majerankiem oraz solą. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jakich grzybów nie należy dodawać do rosołu. Ten tekst zdradza przepis na zupę ogórkową z dodatkiem kaszy jaglanej.

Barszcz czerowny

Źródło zdjęcia: canva/Изображения пользователя Alexander

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy