Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Najmniej zdrowe gatunki ryb jadanych w Polsce. Lepiej mieć świadomość
Adam Moskal
Adam Moskal 04.02.2021 01:00

Najmniej zdrowe gatunki ryb jadanych w Polsce. Lepiej mieć świadomość

Ryby, których nie warto kupować
bit245, Getty Images Pro

Panuje powszechne przekonanie, że ryby są wyjątkowo zdrowym produktem spożywczym. Zaleca się je w końcu osobom na diecie, które nie mogą obejść się bez mięsa. Niestety, taki zamiennik nie jest idealny, ponieważ w mięsie niektórych ryb znajdują się bardzo niezdrowe substancje. 

Metale ciężkie obecne są nawet w powietrzu - głównym powodem jest smog, który w Polsce jest potężnym problemem. Dlatego warto ograniczyć przyjmowanie toksycznych związków, a jednym ze sposobów może być zrezygnowanie z ryb przepełnionych metalami ciężkimi. 

Ryby z metalami ciężkimi

Ryby są przede wszystkim źródłem kwasów omega – 3, których ludzkie ciało nie jest w stanie wytworzyć samo, dlatego tak ważne jest przyjmowanie ich z zewnątrz. Kwasy te są ważne w profilaktyce chorób serca czy układu krążenia oraz wzmacniają układ odpornościowy. 

Niestety, wraz z omega – 3, w rybach znaleźć można mnóstwo metali ciężkich i innych substancji, które nigdy nie powinny być przez nas spożywane. Najwięcej zawierają ich ryby hodowlane, które żyją w okropnych warunkach, a brudna woda przesycona jest szkodliwymi dla zdrowia związkami chemicznymi. 

Bardzo duży poziom dioksyn oraz dioksyno podobnych PCB odnotowano w bałtyckich śledziach i łososiach. Te drugie uznawane są za jedne z najlepszych i najsmaczniejszych gatunków, lecz częste spożywanie ich może wywołać mnóstwo groźnych i nieprzyjemnych schorzeń.

Jak czytamy na portalu zdrowie.tvn.pl, toksyny te mogą mieć wpływ na układ odpornościowy i nerwowy, a także na zdolności rozrodcze, mogą powodować deformacje płodu i opóźnić rozwój umysłowy. Duże ryby takie jak rekin, miecznik, tuńczyk i merlin, kumulują większe ilości metali ciężkich, np. rtęci w toksycznej formie organicznej, niż ryby mniejsze i roślinożerne.

Chcesz poznać kilka ciekawych trików, które znacznie ułatwią pracę w kuchni?? W tym artykule zdradzamy, jak rozpoznać najlepszego banana do zjedzenia. Ten tekst poświęcony został z kolei skórkom, które najczęściej wyrzucamy do kosza na śmieci. 

Warto także unikać pangi i tilapii. Ryby te hodowane są najczęściej w Chinach, gdzie regulacje dotyczące żywności i hodowli nie są tak rygorystyczne. Często karmione są paszami o niskiej jakości oraz antybiotykami. Co więcej, nie mają zbyt wiele wartości odżywczych, dlatego warto z nich zrezygnować. 

Jakie ryby jeść?

Bez większych kłopotów można zajadać się mintajem czy solą. Ryby te żyją w czystych wodach. Podobnie jest z pstrągiem, który wymaga od środowiska nienagannej czystości oraz jakości pokarmu. Dorsz także może zostać włączony do regularnej diety. 

Jeśli ktoś nie może oprzeć się przed jedzeniem łososia, znacznie lepiej jest wybrać łososia hodowlanego z Norwegii, który jest znacznie zdrowszy od jego bałtyckiego kuzyna. Nie można z nim jednak przesadzać i spożywać więcej niż pół kilograma tygodniowo na osobę. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: portalmorski.pl, zdrowie.tvn.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ryba