Sałatka z fetą, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą

Sałatka z fetą, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą - składniki
1 opakowanie roszponki, rukoli lub 1/3 główki sałaty lodowej,
300 g pomidorków koktajlowych,
170 g kukurydzy z puszki,
1/2 papryczki chili,
100 g sera feta,
1/4 czerwonej cebuli.
Sos winegret:
4 łyżki oliwy,
1 łyżka syropu klonowego lub 1/2 łyżki miodu,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.
Sałatka z fetą, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą - sposób przygotowania
Sałatę opłukujemy pod bieżącą wodą, zostawiamy na sicie aby woda z niej obleciała, ewentualnie delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Rukolę/roszponkę wykładamy do salaterki. Sałatę lodową należy wcześniej pokroić.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę o dowolnej wielkości, kukurydzę odcedzamy z zalewy na małym sitku. Tak przygotowane składniki dodajemy do sałaty.
Papryczkę chili przekrawamy na pół wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Papryczkę i cebulę dodajemy do sałatki.
Na koniec nadszedł czas na przygotowanie sosu winegret. Wszystkie składniki, tj. oliwę, syrop klonowy lub miód i sok z cytryny łączymy ze sobą w miseczce. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy winegretem na chwilę przed podaniem.



































