Sałatka z fetą, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą
pixabay.com

Sałatka z fetą, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą

Sałatka z fetą, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą to różnorodne połączenie smaków. Słona feta, słodka kukurydza i kwaskowe pomidorki koktajlowe sprawią, że na talerzu będzie się działo! Przepis jest niezwykle prosty, a sałatka nadaje się na każdą okazję - zarówno jako odrębny posiłek, a także jako dodatek do innych dań. 

Sałatka z fetą, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą - składniki

  • 1 opakowanie roszponki, rukoli lub 1/3 główki sałaty lodowej,
  • 300 g pomidorków koktajlowych,
  • 170 g kukurydzy z puszki,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 100 g sera feta,
  • 1/4 czerwonej cebuli.


Sos winegret:

  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka syropu klonowego lub 1/2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.


Sałatka z fetą, pomidorkami koktajlowymi i kukurydzą - sposób przygotowania

Sałatę opłukujemy pod bieżącą wodą, zostawiamy na sicie aby woda z niej obleciała, ewentualnie delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Rukolę/roszponkę wykładamy do salaterki. Sałatę lodową należy wcześniej pokroić.

Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, ser feta kroimy w kostkę o dowolnej wielkości, kukurydzę odcedzamy z zalewy na małym sitku. Tak przygotowane składniki dodajemy do sałaty.

Papryczkę chili przekrawamy na pół wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Papryczkę i cebulę dodajemy do sałatki.

Na koniec nadszedł czas na przygotowanie sosu winegret. Wszystkie składniki, tj. oliwę, syrop klonowy lub miód i sok z cytryny łączymy ze sobą w miseczce. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy winegretem na chwilę przed podaniem.

Następny artykuł