Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Salmonella w kultowym salami z Lidla. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.02.2023 12:31

Salmonella w kultowym salami z Lidla. Jeśli masz je w domu, natychmiast wyrzuć

salami w sklepie Lidl
Canva / 27707 z Pixabay

Mamy ważne informacje z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. GIS wydał ostrzeżenie dotyczące popularnej wędliny dostępnej w sieci handlowej Lidl. Koniecznie sprawdźcie, czy nie macie tego produktu w swojej lodówce.

Salmonella w salami z Lidla

Ochrona zdrowia konsumentów przed szkodliwymi produktami spożywczymi to ważna rola GIS. System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach poinformował o wykryciu szkodliwej bakterii  w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Spożycie zakażonej wędliny wiąże się z ryzykiem poważnego zatrucia pokarmowego.

Burak niejedno ma imię! 6 zaskakujących przepisów z burakami

Producent i Dystrybutor pod kontrolą GIS wycofują produkt ze sprzedaży

Sanepid wydał komunikat o wycofaniu z rynku kiełbasy Salame Strolghino. Produkt można kupić w sieci sklepów Lidl. Powodem wycofania jest stwierdzenie obecności bakterii Salmonella. Zjedzenie takiego salami, zwłaszcza bez obróbki termicznej stwarza ryzyko przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się po około 8 godzinach od spożycia zakażonego jedzenia. Wśród typowych symptomów wyróżnia się przede wszystkim gorączkę i bóle brzucha. Często towarzyszy im biegunka oraz wymioty. Zatrucie leczy się objawowo.

W przebiegu choroby ważne jest regularne nawadnianie organizmu. Pomóc może także ścisła dieta. Jeśli w ciągu 2-3 dni objawy nie ustępują, należy koniecznie zgłosić się do lekarza.

Szczegóły niebezpiecznego produktu wycofywanego przez GIS:

Do wiadomości podane zostały szczegółowe informacje dotyczące felernego produktu. Ich celem jest natychmiastowa identyfikacja potencjalne zakażonej wędliny. Porównajcie poniższe dane ze swoimi ostatnimi zakupami z Lidla.

Nazwa produktu: Salame Strolghino

Numer partii: 16

Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023

Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L

Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne

Kraj pochodzenia: Włochy

Jakie działania zostały podjęte przez GIS?

Producent we Włoszech oraz Dystrybutor w Polsce rozpoczęli procedurę wycofania zakażonej partii ze sprzedaży. Organy GIS prowadzą postępowanie wyjaśniające w powyższej sprawie. O szczególną uwagę proszeni są również konsumenci.

Jeśli w ostatnim czasie nabywaliście wspomniany produkt w sieci handlowej Lidl, koniecznie sprawdźcie numer partii. W przypadku stwierdzenia kupna wyżej wymienionej wędliny najlepiej jest się jej pozbyć z domu. Spożycie salami może być niebezpiecznie dla zdrowia. To idealny moment by dowiedzieć się, co oznacza tęczowy odblask na wędlinie. Katarzyna Bosacka ostrzega odnośnie składu wędlin dostępnych w stałej sprzedaży.

salami salmonella.png
Canva / 4kodiak