Sanepid informuje o wycofaniu ze sklepów wielu partii słodyczy Kinder
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że z rynku wycofane zostaną znane słodycze. Tym razem przyczyną jest możliwe powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych obecnością bakterii Salmonella Typhimurium. Podmiot odpowiedzialny za produkt procedurę przeprowadza dobrowolnie.
Sanepid właśnie opublikował komunikat o nowym potencjalnym zagrożeniu związanym ze spożyciem niektórych słodyczy marki Kinder. Firma Ferrero Polska Commercial odpowiedzialna za wprowadzanie ich do obrotu podjęła szereg działań mających na celu ochronę konsumentów przed negatywnymi konsekwencjami sięgnięcia po te wyroby.
Wybrane słodycze marki Kinder znikają ze sklepów
Jak czytamy w komunikacie, proces usuwania produktów z rynku został zainicjowany przez wytwórcę, a przyczyną jest jedynie „potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium".
Podmiot odpowiedzialny za markę Kinder, czyli Ferrero Polska Commercial, zdecydował, że, mimo iż zagrożenie nie zostało potwierdzone, wycofa następujące produkty:
-
wszystkie partie Kinder Schokobons 46 g, 125 g, 200 g o dacie minimalnej trwałości od 25.05.2022 do 23.08.2022
-
Kinder Niespodzianką Maxi 100 g o nr partii L355R03---, L356R03---, L004L03---, L006L03--- i dacie minimalnej trwałości wyznaczonej na 21.08.2022
-
partię L356R03--- Kinder Niespodzianki Maxi 100 g o dacie minimalnej trwałości 17.09.2022 - 18.09.2022
-
Kinder Maxi Mix 133g o nr partii L322RWPJ, L323RWPJ, L354RWPJ, L013LWPJ, L039LWPJ i dacie minimalnej trwałości wyznaczonej na 21.08.2022
Inna działania podjęte przez firmę
Poza rozpoczęciem zorganizowanej operacji usuwania zagrażających zdrowiu produktów Ferrero poinformowało operatorów logistycznych o zaistniałej sytuacji i wystosowało prośbę o zablokowanie i odizolowanie wyżej wymienionych produktów w magazynach.
Producent przekazał także informację o prowadzonych działaniach odpowiednim organom nadzoru, mediom i konsumentom . Ci ostatni mogą również uzyskać odpowiedzi na pytania za pośrednictwem uruchomionego przez Ferrero serwisu konsumenckiego.
Po więcej informacji na temat kulinariów zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. przepisy na wyśmienite desery. Ten artykuł zdradza sekret idealnego biszkoptu . W tym natomiast znajdziecie odpowiedź na pytanie, jak uzyskać puszysty sernik .
Źródło zdjęcia: canva/irynakhabliuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
-
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
-
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: gov