Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fenomenalny trick na idealny biszkopt - wystarczy 1 czynność

Fenomenalny trick na idealny biszkopt - wystarczy 1 czynność

Biszkopt idealny
canva/undefined undefined

Biszkopt słynie z bycia ciastem trudnym w przyrządzeniu. Często opada i bywa, że wychodzi bardzo nierówny. Chcąc go przyrządzić jako bazę do tortu, nie możemy sobie pozwolić na błąd. Patent z rzucaniem wypieku pomoże nam w osiągnięciu zadowalającego efektu.

Zdradzaliśmy wam już recepturę na biszkopt, w której białek nie trzeba było długo ubijać. Prezentowaliśmy wam tez jak przyrządzić ten składnik tortu bez pieczenia. Tym razem wracamy z rewolucyjną metodą, dzięki której ciasto wyjdzie równe i nie opadnie.

Przepis na biszkopt rzucany

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej

  • 3/4 szklanki drobnego cukru

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek, a następnie z białek ubijamy na sztywną pianę.

Nie wyłączając miksera, powoli dodajemy cukier. Następnie, nadal miksując masę, dodajemy stopniowo żółtka — jedno za drugim. Mąki przesiewamy przez sito i mieszamy. Dodajemy je porcjami do jaj, cały czas delikatnie mieszając ciasto.

Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika.

Nie usuwając formy, upuszczamy ciasto na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Ponownie wstawiamy go do piekarnika, aby ostygł przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wykorzystujemy do zrobienia tortu.

Tort biszkoptowy
Biszkopt stanowi bazę wielu tortów

Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram