Fenomenalny trick na idealny biszkopt - wystarczy 1 czynność
Biszkopt słynie z bycia ciastem trudnym w przyrządzeniu. Często opada i bywa, że wychodzi bardzo nierówny. Chcąc go przyrządzić jako bazę do tortu, nie możemy sobie pozwolić na błąd. Patent z rzucaniem wypieku pomoże nam w osiągnięciu zadowalającego efektu.
Zdradzaliśmy wam już recepturę na biszkopt, w której białek nie trzeba było długo ubijać. Prezentowaliśmy wam tez jak przyrządzić ten składnik tortu bez pieczenia. Tym razem wracamy z rewolucyjną metodą, dzięki której ciasto wyjdzie równe i nie opadnie.
Przepis na biszkopt rzucany
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Dokładnie oddzielamy żółtka od białek, a następnie z białek ubijamy na sztywną pianę.
Nie wyłączając miksera, powoli dodajemy cukier. Następnie, nadal miksując masę, dodajemy stopniowo żółtka — jedno za drugim. Mąki przesiewamy przez sito i mieszamy. Dodajemy je porcjami do jaj, cały czas delikatnie mieszając ciasto.
Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na 35-40 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika.
Nie usuwając formy, upuszczamy ciasto na podłogę z wysokości około 50-60 cm. Ponownie wstawiamy go do piekarnika, aby ostygł przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wykorzystujemy do zrobienia tortu.
Źródło zdjęcia: canva/nata_vkusidey
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poezja-smaku