Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Sanepid wycofuje ze sklepów ekskluzywny specjał
Adam Moskal
Adam Moskal 17.10.2021 02:00

Sanepid wycofuje ze sklepów ekskluzywny specjał

Ważne

Sanepid wydał niedawno pilne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności dostępnej w sklepach. W jednej partii produktu wykryto obecność bakterii Salmonella. Mowa o "Stekach z krokodyla" pakowanych po 250 g, głęboko mrożonych.

Niekiedy zdarza się, że czujemy nieodpartą ochotę, aby kupić jakiś egzotyczny produkt spożywczy, którego nigdy wcześniej nie próbowaliśmy - sanepid ostrzega obecnie przed tego typu towarem.

Stek z krokodyla nie jest bowiem mięsem, które większość z nas podaje do stołu w czasie obiadu. Niestety jedna z partii tego mięsa okazała się być zakażona bakteriami Salmonelli, przez co Sanepid wydał ogłoszenie.

Sanepid ostrzega przed produktem z obecnością bakterii Salmonella

Państwowa Inspekcja Sanitarna, w wyniku urzędowych i rutynowych badań, wykryła obecność bakterii Salmonella w mięsie z krokodyla. Z tego powodu zdecydowano się o jego wycofywaniu.

Dokładnie dane dotyczące produktu:

Nazwa produktu: „Stek z krokodyla”, 250 g, mrożony Numer partii: 2501263 Najlepiej spożyć przed: 01.07.2023 Importer: Tender Meat Sp. z o.o., ul. Wolności 21 09-100 Płońsk

Choć mięso przeznaczone jest do spożycia po obróbce termicznej, co znacznie minimalizuje ryzyko zakażenia, tak popełnienie błędu i niedopieczenie może spowodować wystąpienie salmonellozy.

Działania podjęte przez importera oraz zalecenia dla konsumentów

Gdy firma Tender Meat Sp. z o.o., która zajmuje się importem steków z krokodyla do Polski, otrzymała informacje o wykryciu bakterii w ich produkcie, natychmiast podjęła się odpowiednich działań.

Przedsiębiorstwo od razu zaprzestało sprzedaży powyższej partii steków, a także rozesłało informacje o konieczności wstrzymania sprzedaży u odbiorców, zajmujących się handlem detalicznym.

Konsumenci, którzy mimo wycofywania produktu zdołali go kupić, powinni nie spożywać steków - szczególnie bez odpowiedniej obróbki cieplnej. Jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po zjedzeniu, należy skonsultować się z lekarzem.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka. Ten tekst zdradza przepis na wątróbkę bez masła, mąki i smażenia.

Mięso z krokodyla z powyższego komunikatu

Źródło zdjęcia: gov.pl

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gov.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Mięso