Smakosze.pl Przepisy Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
canva/gbh007, Getty Images

Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki

21 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś zapraszamy na schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem ich smaku są trzy pyszne składniki — powidła, goździki i cynamon. Dzięki nim mięso zyskuje zupełnie inny wymiar i pyszny sos. Tak przygotowane kotlety podaj z ryżem lub kluskami.

Na hasło kotlety schabowe większość z was myśli z pewnością o chrupiącej panierce. My jednak przygotujemy schabowe zupełnie inaczej. Nie będziemy ich obtaczać w jajku i tartej bułce i udusimy je z niezwykle aromatycznymi dodatkami. Zrobi się z nich pyszny sosik, którym warto polać mięso.

Przepis na kotlety schabowe w orientalnym sosie

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • olej

  • 4 łyżki powideł śliwkowych

  • ok. 1,5 szklanki bulionu lub rosołu

  • 3-4 goździki

  • pół łyżeczki mielonego cynamonu

  • sól, pieprz

Przygotowanie duszonych kotletów schabowych

Kotlety opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, lekko rozbij kuchennym młotkiem. Każdy oprósz mąką i obsmaż na patelni z olejem.

Powidła włóż do rondla. Wymieszaj je z zimnym bulionem i pozostałą mąką. Dodaj goździki i cynamon, wymieszaj, zagotuj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do gorącego sosu włóż obsmażone plastry mięsa. Całość duś na niedużym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem spróbuj sos i w razie potrzeby dopraw go.

Wskazówka:

Plastrów mięsa możesz też nie rozbijać. Będą nieco mniej kruche, za to bardziej soczyste.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na kotlety schabowe bez panierki , a także na schabowe pieczone .

schabowy z sosem
canva/boblin, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy