Smakosze.pl Przepisy Sernik na zimno z dodatkiem cynamonu - deser w sam raz na jesień
Canva / Inna Tarasenko

Sernik na zimno z dodatkiem cynamonu - deser w sam raz na jesień

7 listopada 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że sernik wiedzie prym wśród deserów, które goszczą na polskich stołach. Można go przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dziś sięgniemy po przepis na drugą z możliwości. Sernik będzie smakował o niebo lepiej, jeśli dodasz do niego cynamon.

Sernik z cynamonem idealnie sprawdza się w roli jesiennego deseru. Jego smak na długo pozostaje w pamięci. Przygotowanie specjału nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę.

Jesienny sernik na zimno z dodatkiem cynamonu

Bez wątpienia sernik jest uwielbianym przysmakiem, który cieszy się sporą popularnością. Wszakże nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają desery w takim wydaniu. Tym razem naszą propozycją jest sernik na zimno z cynamonem . Jakich składników potrzebujemy?

Spód:

  • 250 g maślanych ciasteczek

  • 100 g masła

  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

  • łyżeczka imbiru w proszku

  • łyżeczka cynamonu

Masa

  • 500 g mielonego twarogu

  • 200 g białej czekolady

  • 400 ml śmietanki 36%

  • 250 g serka mascarpone

  • 120 ml miodu

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • sok z połówki cytryny

Dodatki:

  • cynamon do posypania

Przepis na obłędny sernik cynamonowy

Na początku przygotujemy spód. W tym celu maślane herbatniki rozdrabniamy na proszek. Mieszamy je rozpuszczonym masłem, imbirem, cynamonem i cukrem waniliowym . Najlepiej zrobić to przy użyciu miksera.

Masę na spód sernika umieszczamy w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do lodówki. Teraz przyszła pora na masę serową . Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Zalewamy ją 100 ml wrzątku. Wszystko starannie mieszamy.

Białą czekoladę kruszymy na kawałki i wstawiamy do małego garnka, w którym wcześniej umieszczamy 100 ml śmietanki. Zawartość podgrzewamy na małym ogniu tak, by czekolada się rozpuściła. Mieszankę wzbogacamy o żelatynę . Ona również powinna się rozpuścić.

Twaróg i serek mascarpone miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Przygotowaną mieszankę przelewamy powoli do masy czekoladowej . Resztę śmietany ubijamy na sztywno i również dodajemy do garnka. Wszystko delikatnie mieszamy.

Spód wyciągamy z lodówki i umieszczamy na nim masę serową. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, sernik wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny . Gotowy deser obsypujemy cynamonem.

W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotować idealnie puszysty sernik . Bardziej wybredni smakosze z pewnością docenią również przepis na królewską wersję deseru .

Cynamonowy sernik na zimno
Cynamonowy sernik na zimno

Canva / Yulia337

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Palce Lizać

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy