Sernik na zimno z dodatkiem cynamonu - deser w sam raz na jesień
Nie da się ukryć, że sernik wiedzie prym wśród deserów, które goszczą na polskich stołach. Można go przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dziś sięgniemy po przepis na drugą z możliwości. Sernik będzie smakował o niebo lepiej, jeśli dodasz do niego cynamon.
Sernik z cynamonem idealnie sprawdza się w roli jesiennego deseru. Jego smak na długo pozostaje w pamięci. Przygotowanie specjału nie powinno nikomu przysporzyć większych problemów. Nawet mniej doświadczeni smakosze dadzą sobie radę.
Jesienny sernik na zimno z dodatkiem cynamonu
Bez wątpienia sernik jest uwielbianym przysmakiem, który cieszy się sporą popularnością. Wszakże nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają desery w takim wydaniu. Tym razem naszą propozycją jest sernik na zimno z cynamonem . Jakich składników potrzebujemy?
Spód:
-
250 g maślanych ciasteczek
-
100 g masła
-
3 łyżeczki cukru waniliowego
-
łyżeczka imbiru w proszku
-
łyżeczka cynamonu
Masa
-
500 g mielonego twarogu
-
200 g białej czekolady
-
400 ml śmietanki 36%
-
250 g serka mascarpone
-
120 ml miodu
-
3 łyżeczki żelatyny
-
sok z połówki cytryny
Dodatki:
-
cynamon do posypania
Przepis na obłędny sernik cynamonowy
Na początku przygotujemy spód. W tym celu maślane herbatniki rozdrabniamy na proszek. Mieszamy je rozpuszczonym masłem, imbirem, cynamonem i cukrem waniliowym . Najlepiej zrobić to przy użyciu miksera.
Masę na spód sernika umieszczamy w foremce wyścielonej papierem do pieczenia. Całość wstawiamy do lodówki. Teraz przyszła pora na masę serową . Żelatynę namaczamy w odrobinie wody. Zalewamy ją 100 ml wrzątku. Wszystko starannie mieszamy.
Białą czekoladę kruszymy na kawałki i wstawiamy do małego garnka, w którym wcześniej umieszczamy 100 ml śmietanki. Zawartość podgrzewamy na małym ogniu tak, by czekolada się rozpuściła. Mieszankę wzbogacamy o żelatynę . Ona również powinna się rozpuścić.
Twaróg i serek mascarpone miksujemy z miodem i sokiem z cytryny. Przygotowaną mieszankę przelewamy powoli do masy czekoladowej . Resztę śmietany ubijamy na sztywno i również dodajemy do garnka. Wszystko delikatnie mieszamy.
Spód wyciągamy z lodówki i umieszczamy na nim masę serową. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, sernik wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny . Gotowy deser obsypujemy cynamonem.
W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak przygotować idealnie puszysty sernik . Bardziej wybredni smakosze z pewnością docenią również przepis na królewską wersję deseru .
Canva / Yulia337
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Palce Lizać