Sernik królewski
Canva.com - Jobrestful

Sernik królewski - deser, który niepodzielnie rządzi na polskich stołach

Marzy ci się ciasto lekkie, a jednocześnie niesamowicie pyszne? Taki jest sernik królewski, prostokątny przysmak, który znajduje uznanie w prawie każdym podniebieniu. Serowy środek zamknięty w kakaowe ramy, idealny na deser po sytym obiedzie, a także jako przekąska do popołudniowej kawy lub herbaty, nieważne z czym – ważne, że będzie smakował wyśmienicie.

Skąd pomysł na sernik królewski?

Zacznijmy od tego, że samo ciasto sernikowe znane było już w Grecji około 350 roku przed naszą erą, więc jego historia jest dość długa. Przez lata przepisów na sernik powstało multum, w zależności od miejsca pobytu znane są różnego rodzaju ich nazwy np., sernik nowojorski, czy sernik japoński, a także sernik niemiecki, jakim jest sernik królewski. Na pewno jest to jedna z bardziej znanej odmiany, którą pewnie nie raz już jadłeś, ale teraz przyszła pora, abyś sam spróbował go wykonać razem z naszą pomocą.

Na sernik królewski potrzebne będą

Zacznijmy od tego, że będziesz potrzebować
składników na masę, a także na spód i wierzch.
Składniki na serową masę:
- kilogram mielonego twarogu
- 5 jajek
- 200 g masła
- 150 g cukru
- opakowanie budyniu waniliowego
Opcjonalnie można dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny.

Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 300 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 żółtka jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie sernika królewskiego

Do pieczenia sernika królewskiego przygotuj prostokątną foremkę o średnim wymiarze, jeśli chcesz możesz użyć też okrągłej blaszki. Gdy już wybierzesz kształt blaszki, nasmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą, zamiennie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.

Następnie zacznij od przygotowania kruchego ciasta, które jest podstawą sernika królewskiego.

Do miski wsyp wszystkie składniki na kruche ciasto, a następnie zacznij je wyrabiać rękoma na jednolitą gładką masę, a następnie uformować z niego kulę. Ciasto podzielić na dwie części, jedną schować w foli do lodówki, a drugą podrzeć na kawałki i ułożyć nim blaszkę, dokładnie rozmasować, aby ciasto przykryło cały spód blaszki, zrobić w nim dziury widelcem.
Piekarnik ustawić na 180 stopni góra-dół.

W misce ubijać masło z cukrem, aż będzie puszyste. Powoli dodawać żółtka jednocześnie cały czas ubijając, tak samo postąpić z twarogiem, wszystko na końcu zmiksować z budyniem.
Masę wyłożyć na spód kruchego ciasta. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z lodówki.

Piec w piekarniku przez około 45 minut. Wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Następny artykuł