Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
Zupa z bobu i młodych ziemniaków z dodatkiem sera feta jest świetnym pomysłem na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Gęsty krem jest pyszny i pełen aromatu, a podany z pokruszonym, greckim przysmakiem zachwyci każdego.
Sezon na bób właśnie się rozpoczyna. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i zafundujmy sobie pyszne i zdrowe posiłki z dodatkiem tych niezwykłych strączków. Jedną z moich ulubionych potraw jest zupa z bobu i młodych ziemniaków.
Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło lub podwieczorek. Zupę gotuję zawsze na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w mojej kuchni się nie marnuje, a krem ma doskonały smak.
Składniki na 4-5 porcji:
-
250 g świeżego bobu
-
3 młode ziemniaki
-
100 g sera feta
-
marchewka
-
korzeń pietruszki
-
3 ząbki czosnku
-
1 l bulionu warzywnego
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sól, pieprz do smaku
-
2 łyżki śmietany 18%
-
po płaskiej łyżeczce soli i cukru do gotowania bobu
Jak zrobić zupę z bobu i młodych ziemniaków?
Bób obierz i włóż do garnka, następnie zalej zimną wodą, wsyp łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i gotuj 15-20 minut od momentu wrzenia, odcedź. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również marchewkę i pietruszkę, posiekaj czosnek.
Na oliwie podsmaż marchewkę z pietruszką, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Do warzyw dodaj ziemniaki, oprósz całość solą, pieprzem, majerankiem i smaż, aż wszystkie warzywa zaczną pięknie pachnieć.
Przełóż je do garnka, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Do zupy dodaj ugotowany i odcedzony bób, posiekaną natkę pietruszki. Następnie zblenduj na gęsty krem, dopraw do smaku solą, pieprzem.
Zupę wlej do miseczek, na wierzch pokrusz ser feta i podaj, smacznego.
Bób jest nie tylko świetnym dodatkiem do zup kremów. Przygotujemy z niego również wyśmienitą pastę kanapkową , która doda nam energii od samego rana, podamy zamiast ziemniaków do obiadu, np. w formie puree, a nawet usmażymy lekkie kotleciki , które doskonale sprawdzą się na danie w upalne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
-
Idealnie doprawiony domowy smalec z dodatkiem mleka. Przepis krok po kroku
Źródło: speedcook.pl