Smakosze.pl Przepisy Słodki, nasycony smakiem barszcz czerwony z niezwykłym dodatkiem
canva/topotishka, Getty Images

Słodki, nasycony smakiem barszcz czerwony z niezwykłym dodatkiem

11 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Barszcz czerwony, jako jedna z najpopularniejszych polskich zup, zawsze ma miejsce na obiadowym stole. Aby danie mogło cieszyć głębokim i intensywnym smakiem, dodaj do garnka jedną łyżkę masła. Tłuszcz nada zupie bogactwa i słodyczy, a także sprawi, że stanie się delikatnie gęstsza. Poniższa wersja barszczu zachwyci wszystkich jej fanów.

Barszcz czerwony to typowo świąteczna zupa, do której najczęściej podaje się uszka z grzybami, czy smażone krokiety. Niezależnie od dodatków, najwięcej uwagi zawsze warto poświęcić zupie, aby mieć pewność, że przygotowuje się idealne danie. Trik z masłem pozwala w łatwy i szybki sposób wzbogacić smak i konsystencje barszczu.

W wielu domach barszcz czerwony ma bardziej kwaskowy smak, który każdy tak dobrze zna. Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, poniższa receptura jest dla ciebie idealna. Za jej pomocą pochwalisz się słodkim barszczem, który z pewnością doceniony zostanie podczas obiadu z najbliższymi.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 7 buraków

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 2 litry wody

  • 3 łyżki mąki

  • 3 jajka

  • odrobina octu

  • łyżeczka masła

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia czerwonych buraków pod bieżącą wodą, obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, aż burak będzie całkowicie miękkie.

Buraczany wywar następnie ostrożnie połącz ze śmietaną. Nabiał na początku zahartuj kilkoma łyżkami gorącego wywaru i wlej powoli do garnka. Wymieszaj i ponownie zagotuj. Mąkę wymieszaj z 4 łyżkami zimnej wody w taki sposób, aby całkowicie pozbyć się ewentualnych grudek.

Mąkę z wodą wlej do zupy, wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Po kilku minutach barszcz powinien delikatnie zagęścić się. Po zakończeniu gotowania dopraw zupę solą, cukrem, masłem oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawaj ją z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak dobrze doprawić wigilijny barszcz. Ten tekst wyjawia prosty przepis wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie.

Barszcz

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: tipy.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy