Smakosze.pl

LUKASZ GAGULSKI/AGENCJA SE/East News, canva/superelaks

Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Nie wiesz, jak przygotować wigilijny barszcz? Barszcz czerwony, który zwykle przyrządzasz, nie jest według ciebie wystarczająco smaczny? W tym roku ugotuj go według przepisu Ewy Wachowicz. Ona zawsze robi wigilijny czerwony barszcz na tradycyjnym zakwasie. Jest na tyle pyszny, że błyskawicznie znika z talerzy.

Czerwony barszcz z uszkami jest obowiązkowym, wigilijnym daniem. Powinien być aromatyczny i lekko kwaskowy. Smaku i zapachu dodają mu przyprawy i czosnek, a także buraczany zakwas. Dzięki zakwasowi barszcz zyskuje też charakter i piękny kolor.

Wigilijny czerwony barszcz Ewy Wachowicz na tradycyjnym zakwasie

Składniki:

  • włoszczyzna

  • kilka suszonych grzybów

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • zakwas buraczany

  • 2 ząbki czosnku

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie barszczu czerwonego

Grzyby opłucz, namocz. Grzyby wraz z wodą i oczyszczone warzywa zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj ok. 40 minut, aż powstanie aromatyczny wywar.

Wywar przecedź. Dodaj do niego zakwas buraczany — tyle, by barszcz był aromatyczny i ciemno rubinowy. Dodaj pokrojone ząbki czosnku, chwilę gotuj. Dopraw solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Możesz go jeszcze raz przecedzić.

Przepis na tradycyjny zakwas na barszcz

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków

  • 1 główka czosnku

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 1 łyżeczka kminku

  • 3 l przegotowanej, letniej wody

  • 3 łyżeczki soli

  • szczypta cukru

  • 1 kromka chleba razowego lub żytniego

Przygotowanie zakwasu

Buraki oczyść, pokrój w plasterki, umieść w słoju lub glinianym garnku. Dodaj do nich przekrojone ząbki czosnku, obrany chrzan i kminek oraz kromkę chleba.

Wodę wymieszaj z solą i cukrem, zalej nią buraki. Całość obciąż np. talerzykiem i kamieniem, tak by buraki były cały czas przykryte płynem. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.

Jeśli chcesz poznać przepis na uszka do barszczu , zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, czym zastąpić w uszkach suszone grzyby .

buraki
buraki

Źródło: canva/Mizina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: miastokobiet Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >