Smakosze.pl Przepisy Słonecznie wiosenna i świeża surówka z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego. Palce lizać
canva/ wmaster890

Słonecznie wiosenna i świeża surówka z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego. Palce lizać

2 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Surówka z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego to pomysł na pyszne, wiosenne, lekkie i bardzo kolorowe danie, które błyskawicznie zniknie z talerzy. Surówka doprawiona koperkiem i jogurtem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Sprawdź, jak ją przygotować.

Surówka z ogórków i rzodkiewek jest rewelacyjnym dodatkiem do każdego obiadu. Zarówno placki warzywne, rybne, jak i dania mięsne będą smakować wyśmienicie z wiosenną nutą na talerzu. Surówka jest również świetną opcją lunchową.

Kiełki i świeże warzywa z dodatkiem gęstego jogurtu i koperku to danie, któremu nie da się oprzeć. Kiełki i nowalijki to prawdziwa bomba witaminowa- są źródłem wielu cennych witamin i antyoksydantów, które opóźniają procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu groźnych chorób, w tym nowotworów.

Surówka z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego

Składniki:

  • 2 ogórki zielone

  • pęczek rzodkiewek

  • szklanka groszku cukrowego

  • kiełki np. rzodkiewki lub brokuła

  • łyżka koperku

  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić wiosenną i świeżą surówkę z ogórków, rzodkiewek i groszku cukrowego?

Groszek ptysiowy wsyp do miski, dodaj pokrojone w cienkie plastry rzodkiewki i ogórki, całość oprósz solą, pieprzem i odstaw na chwilę.

Do miski dodaj kiełki, posiekany koperek, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Surówkę dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem, smacznego.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami.

Pęczek rzodkiewek

Źródło zdjęcia: canva/ Tookapic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy