Smakuje jak uwielbiane słodycze i wychodzi za każdym razem. To moje ulubione ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia jest pyszną propozycją dla wszystkich łasuchów. Ten deser jest nie tylko smaczny, ale też prosty w przygotowaniu. Ciasto bez pieczenia o smaku uwielbianych delicji sprawdzi się doskonale na każdą okazją. Twoi goście będą prosić o dokładki, bo ten deser rozpływa się w ustach.
Ciasto bez pieczenia, czyli co na deser?
Czy lubicie ciasta? Ich jedzenie jest słodkim doznaniem i dostarcza nam wiele przyjemności. Jednak pieczenie ciast może być pracochłonne. Jeśli chcesz szybko przygotować pyszne ciasto, to zrób je bez pieczenia. Ten deser pasuje dosłownie na każdą okazję.
Ciasto bez pieczenia o smaku ciasteczek delicji jest pysznym połączeniem delikatnych biszkoptów z orzeźwiającą galaretką i mleczną czekoladą. Przygotuj ten pyszny deser dla swoich gości. Ten smak ich zaskoczy, a dokładki będą koniecznością. Ciasto bez pieczenia to prawdziwe niebo w gębie!
Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, jak pasteryzuję słoiki. Pokazała mi lepszą metodę, teraz nie robię inaczejJak przygotować ciasto bez pieczenia?
Składniki:
- 150 g biszkoptów podłużnych biszkoptów
- 330 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- 2 galaretki cytrynowe
- tabliczka mlecznej czekolady
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wodzie, a drugą galaretkę w połowie szklanki. Intensywnie mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Galaretkę o większej pojemności trzeba szybko wystudzić. Teraz przygotowujemy formę do ciasta.
Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy na spodzie biszkopty. Możemy skropić je wodą z cytryną. Gdy duża galaretka zacznie tężeć, to przygotowujemy krem. Do dobrze schłodzonego naczynia wlewamy zimną kremówkę i wsypujemy cukier puder i miksujemy.
Ciasto bez pieczenia, czyli palce lizać
Teraz dodajemy serem mascarpone i dalej ubijamy. Wlewamy galaretkę, którą rozpuściliśmy w połowie szklanki. Masa powinna być gładka i jednolita. Połowę masy od razu wykładamy na biszkopty w blasze.
Masę rozprowadzamy, a na nią wykładamy tężejącą galaretkę i wyrównujemy powierzchnię. Teraz na galaretkę wykładamy pozostałą część kremu i rozsmarowujemy. Robimy polewę czekoladową, czyli do połamanej czekolady dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, gdy wystygnie, ciasto delicję wkładamy na całą noc do lodówki. Pisaliśmy o szarlotce bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na ciasto Kinder Bueno.
Źródło: YouTube/@SprintCooking