Smakosze.pl

YouTube/@SprintCooking

Smakuje jak uwielbiane słodycze i wychodzi za każdym razem. To moje ulubione ciasto bez pieczenia

3 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ciasto bez pieczenia jest pyszną propozycją dla wszystkich łasuchów. Ten deser jest nie tylko smaczny, ale też prosty w przygotowaniu. Ciasto bez pieczenia o smaku uwielbianych delicji sprawdzi się doskonale na każdą okazją. Twoi goście będą prosić o dokładki, bo ten deser rozpływa się w ustach. 

Ciasto bez pieczenia, czyli co na deser?

Czy lubicie ciasta? Ich jedzenie jest słodkim doznaniem i dostarcza nam wiele przyjemności. Jednak pieczenie ciast może być pracochłonne. Jeśli chcesz szybko przygotować pyszne ciasto, to zrób je bez pieczenia. Ten deser pasuje dosłownie na każdą okazję.

Ciasto bez pieczenia o smaku ciasteczek delicji jest pysznym połączeniem delikatnych biszkoptów z orzeźwiającą galaretką i mleczną czekoladą. Przygotuj ten pyszny deser dla swoich gości. Ten smak ich zaskoczy, a dokładki będą koniecznością. Ciasto bez pieczenia to prawdziwe niebo w gębie!

ciasto bez pieczenia
YouTube/@SprintCooking
pasteryzacja

Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, jak pasteryzuję słoiki. Pokazała mi lepszą metodę, teraz nie robię inaczej

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować ciasto bez pieczenia?

Składniki:
  • 150 g biszkoptów podłużnych biszkoptów
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • tabliczka mlecznej czekolady

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wodzie, a drugą galaretkę w połowie szklanki. Intensywnie mieszamy, aż rozpuści się żelatyna. Galaretkę o większej pojemności trzeba szybko wystudzić. Teraz przygotowujemy formę do ciasta. 

Wykładamy ją papierem do pieczenia i układamy na spodzie biszkopty. Możemy skropić je wodą z cytryną. Gdy duża galaretka zacznie tężeć, to przygotowujemy krem. Do dobrze schłodzonego naczynia wlewamy zimną kremówkę i wsypujemy cukier puder i miksujemy.

Ciasto bez pieczenia, czyli palce lizać

Teraz dodajemy serem mascarpone i dalej ubijamy. Wlewamy galaretkę, którą rozpuściliśmy w połowie szklanki. Masa powinna być gładka i jednolita. Połowę masy od razu wykładamy na biszkopty w blasze. 

Masę rozprowadzamy, a na nią wykładamy tężejącą galaretkę i wyrównujemy powierzchnię. Teraz na galaretkę wykładamy pozostałą część kremu i rozsmarowujemy. Robimy polewę czekoladową, czyli do połamanej czekolady dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto, gdy wystygnie, ciasto delicję wkładamy na całą noc do lodówki. Pisaliśmy o szarlotce bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na ciasto Kinder Bueno. 

ciasto bez pieczenia
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking

gotowy obiad z Biedronki

Kupiłam na promocji gotowe kotlety mielone z Biedronki. Po otwarciu ich w domu aż złapałam się za głowę

CZYTAJ DALEJ
rosół

Kiedyś królował na stołach, dziś jest zapomniany. Przypomnij sobie ten sposób na rosół, a rodzina cię ozłoci

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >