Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, jak pasteryzuję słoiki. Pokazała mi lepszą metodę, teraz nie robię inaczej
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.09.2023 12:02

Babcia złapała się za głowę, gdy zobaczyła, jak pasteryzuję słoiki. Pokazała mi lepszą metodę, teraz nie robię inaczej

pasteryzacja
YouTube/@SkutecznieTV

Początek września i koniec lata to czas, kiedy przygotowujemy przetwory. Te zdrowe pyszności będą doskonałe jako dodatek do różnych dań podczas zimy. Pasteryzacja jest koniecznością, bo chroni przetwory przed zepsuciem się. Babcia poleciła mi doskonały sposób na pasteryzowanie. Teraz już zawsze z niego korzystam. 

Pasteryzowanie, czyli smak lata na dłużej

W słoikach zamykamy ogórki, cukinie, czy paprykę. Robimy przetwory, które doskonale sprawdzą się w długie zimowe wieczory. Do słoiczków mogą też trafiać owoce. Przetwory pasteryzujemy po to, by zachować świeżość  i by przetwory po prostu się nie zepsuły. Poleciła mi od razu inny sposób na pasteryzację. 

ogórki kiszone
Canva/IngridHS
Od dawna nie smażę kotletów schabowych w klasycznej panierce. Znalazłam na nie smaczniejszy sposób, rodzina go uwielbia

Piekarnik, czyli patent na pasteryzację

Babcia poleciła mi pasteryzowanie słoików w piekarniku. Ta metoda znakomicie sprawdzi się w przypadku słoików twist off. Jednak warto zaznaczyć, że nie nadaje się do słoików typu weck oraz takich z gumowymi uszczelkami. Stosuj je więc nie do wszystkich typów słoików.

Pasteryzowanie w piekarniku, czyli na sucho polega na podgrzaniu słoików w nagrzanym piekarniku, po to, by usunąć lub zahamować rozwój bakterii. Plusem tej metody pasteryzacji jest to, że na raz możemy pasteryzować bardzo dużo słoików. Do garnka wejdzie ich dużo mniej. Sposób na pasteryzowanie w piekarniku jest naprawdę prosty. 

Jak pasteryzować w piekarniku?

Blachę do pieczenia powinniśmy wyłożyć papierem, ale możemy też użyć ściereczki kuchennej. Słoiki nie powinny się stykać ani dotykać ścianek piekarnika. Blachę wkładamy do piekarnika, który jest nagrzany do temperatury 130 stopni. Powinno być włączone grzanie góra-dół.

Słoiki pasteryzujemy w piekarniku 30 minut. Gdy wyłączymy urządzenie, to przetwory zostawiajmy jeszcze na 15 minut. Następnie wyjmujemy je, ustawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli pokrywki są szczelnie zamknięte i wklęsłe, to oznacza, że pasteryzacja przebiegła prawidłowo. Jeśli nie, to musimy ją powtórzyć. Pisaliśmy o pysznych buraczkach na zimę. Podawaliśmy też przepis na ogórki curry. 

przetwry
Canva/Valerii Honcheruk

Źródło: kobieta.interia.pl