Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Smutne doniesienia o cenach cukru

Smutne doniesienia o cenach cukru

Projekt bez tytułu - 2021-10-21T184515.212
canva/LukaTDB

Cukier w Polsce jest coraz droższy. Obecnie za jego kilogram zapłacimy najwięcej od 2016 roku. Przyczyną takiej sytuacji są susze i zmniejszoną ilość surowców.

Ceny wielu produktów w ostatnim czasie poszły mocno w górę. Zdrożały napoje gazowane. Mówi się też o czekających nas podwyżkach wynikających ze wzrostu cen gazu ziemnego. Sytuacja na rynkach światowy wpływa także na wyższe koszty cukru.

Dlaczego cukier jest coraz droższy?

Jak podają eksperci, wysoki koszt cukru wynika z trwającego obecnie światowego kryzysu surowcowego. Główną jego przyczyną jest rosnąca w ostatnim czasie cena ropy naftowej, której baryłka kosztuje obecnie aż 85 dolarów.

Wzrost cen ropy wpłynął na zwiększenie popytu na biopaliwa, w tym także na pozyskiwany z trzciny cukrowej bioetanol. W efekcie mniejsze ilości tej rośliny są przeznaczane na produkcję słodzika, a tym samym mniej gotowego produktu trafia do obrotu.

Drugim powodem jest brazylijska susza, która zniszczyła dużą część upraw trzciny cukrowej. Brazylia, posiadając aż 40 procentu udziału w rynku cukrowniczym, jest największym na świecie eksporterem tego produktu. Sytuacji nie poprawiają też wysokie koszty transportu morskiego i problem braku kontenerów, z jakim obecnie borykają się branże produkcyjne.

Światowe niedobory nie wpływają aż tak mocno na sytuację w Polsce. Według prognoz Związku Producentów Cukru, w tym roku uda się wyprodukować aż 2,27 mln ton cukru, co stanowić będzie najwyższy od trzech lat wynik. Na cenę produktu rzutować jednak będzie wzrost cen nawozów i gazu.

To właśnie wyższe koszty produkcji, a nie wprowadzona jakiś czas temu podatek cukrowy, są przyczyną wzrostu cen cukru. Warto więc posłuchać rady Anny Lewandowskiej i z cukru zrezygnować. Cukier jest niezdrowy, a bez niego również można przygotować pyszne desery. Zerknijcie na nasz przepis na ten sernik i przekonajcie się sami.

Brązowy cukier w opakowaniu
Brązowy cukier w opakowaniu

Źródło zdjęcia: canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: money

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Cukier