Smakosze.pl Porady Specjaliści ostrzegają przed wysokimi cenami warzyw. Klienci mogą doznać szoku
canva/ larissapereira

Specjaliści ostrzegają przed wysokimi cenami warzyw. Klienci mogą doznać szoku

22 kwietnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ceny warzyw są coraz wyższe, specjaliści ostrzegają jednak, że ma być jeszcze drożej i co kilka dni będziemy obserwować ich wzrost. Ile kosztują teraz świeże warzywa? Jakie są przyczyny takich cen podstawowych produktów?

Zimny kwiecień, wysokie koszty uprawy szklarniowych warzyw, inflacja, a także coraz wyższe koszty importu produktów sprawiły, że ceny nowalijek, pomidorów, ogórków, kapusty i innych produktów poszybowały w górę.

Droższe są również podstawowe produktu spożywcze, jak pieczywo, jajka, masło, mięso. Ceny są wyższe z każdym tygodniem. Sprawdź, ile kosztują teraz świeże warzywa, niektóre zdrożały w ciągu roku o ponad 100%.

Coraz wyższe ceny warzyw

Pomidory i cukinia kosztują około 15 zł na kilogram, ogórki zielone to koszt około 10 zł. Cena papryki czerwonej waha się w okolicach 13 zł.

Nowalijki, jak rzodkiew, botwinka również są dużo droższe niż rok temu. Botwina kosztuje około 6 zł za pęczek. Marchew kosztuje około 1,5 zł za kilogram, kapusta biała- około 1,80.

W ciągu roku ziemniaki podrożały o 100%, buraki o 164%, kapusta czerwona o 212%. Z każdym tygodniem obserwujemy coraz wyższe ceny warzyw.

Zimny kwiecień powodem wysokich cen

- Polskich warzyw szklarniowych i spod folii jest mało, bo tegoroczny kwiecień jest dość zimny. Uprawy trzeba ogrzewać i naświetlać. Odbija się to oczywiście na cenach np. pomidory malinowe kosztują obecnie ok. 15 zł/kg tj. niemal tyle, ile zimą. Ogórki są także drogie, trzeba za nie zapłacić ponad 10 zł/kg. Podaż jest stosunkowo mała stąd nie ma "parcia" na obniżenie cen - tłumaczy ekspert rynku rolnego Maciej Kmera dla finanse.wp.pl Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy doskonały przepis na pyszną surówkę z pora i kiszonych ogórków. W tym tekście z kolei zdradzamy recepturę sałatki jarzynowej z ciekawym dodatkiem — gotowanymi burakami.

Czerwona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/Lemanieh

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: finanse.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy