Smakosze.pl
Obierki ogórka

canva/Neyya, Getty Images Signature

Sprytne patenty na wykorzystanie obierek z ogórka

26 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sprzątanie w domu często wykonywane jest przy użyciu octu, który świetnie radzi sobie z zanieczyszczeniami i zapieczonym brudem, lecz jego zapach długo unosi się w powietrzu. Zamiast niego warto przygotować domowy ocet do sprzątania z obierek ogórka, który ma delikatniejszy zapach. Dlatego po obieraniu tego warzywa nigdy ich nie wyrzucaj.

Obieranie ogórków samo w sobie jest już dość dużą stratą, ponieważ bezpośrednio pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych - których w ogórkach nie ma zbyt wielu. Nawet najmniejsza ich ilość jest więc wyjątkowo cenna.

Bita śmietana

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

CZYTAJ DALEJ

Sprzątanie blatów, lodówki, okien i innych powierzchni octem jest skuteczne, lecz ciężko przykryć jego drażniący zapach. Sporządzenie octu z ogórków domowymi sposobami pozwala otrzymać ocet o delikatniejszym aromacie, to także sposób na wprowadzenie do życia zasad zero waste - wszak nawet najmniejszy fragment warzywa nie idzie na marne.

Przepis na domowy ocet z ogórków

Składniki:

  • obierki z 3 dużych ogórków szklarniowych

  • 4 szklanki czystej wody

  • 4 łyżki cukru

Zacznij od dokładnego opłukania gotowych obierek bieżącą wodą. Jakiekolwiek zanieczyszczenia wpłyną negatywnie na proces fermentacji. Po umyciu osusz je ręcznikiem papierowym. Duży słoik dobrze wyczyść i wyparz wrzątkiem.

4 szklanki wody wlej do garnka, wsyp do niej cukier i doprowadź do wrzenia. Po rozpuszczeniu cukru odstaw wodę do całkowitego ostudzenia. Następnie zalej nią ogórki tak, aby były całkowicie przykryte. Dociśnij je małym spodeczkiem, zakryj słoik czystą ściereczką i schowaj w ciemne i chłodne miejsce.

Każdego dnia zamieszaj obierki czystą drewnianą łyżką. Po około 3 tygodniach, gdy zawartość naczynia przestanie być aktywna, przelej ocet przez sitko wprost do czystej i wyparzonej szklanej butelki. Takim octem możesz sprzątać w domu nawet największe zabrudzenia, a przy okazji uniknąć ostrego zapachu, jaki towarzyszy zwykłemu sklepowemu octu.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszą i szybką mizerię. Ten tekst pokazuje sposób na mizerie po węgiersku.

Obierki

Źródło zdjęcia: canva/Signature Eviphotography, Getty Images

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

jajko na miękko

Porady

Co zrobić, aby jajka na miękko wyszły idealnie? Zdradzamy patent szefów kuchni

Czytaj więcej >

Porady

Jak przechowywać arbuza? Większość z nas popełnia poważny błąd

Czytaj więcej >
Jak najlepiej przechowywać ser żółty?

Porady

Jak najlepiej przechowywać ser żółty? Garść skutecznych porad

Czytaj więcej >
tatar

Porady

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

Czytaj więcej >
moczenie mięsa w mleku

Porady

Czy moczenie mięsa w mleku ma sens? Eksperci nie mają złudzeń, lepiej tak nie rób

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealne ogórki małosolne?

Porady

Jak zrobić idealne ogórki małosolne? Unikaj kilku najczęstszych błędów

Czytaj więcej >