Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał, jak łatwo zrobić majonez. Nie można tylko popełnić 1 błędu

28 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Producenci majonezu w tym roku poszaleli z cenami. Na szczęście ten pyszny sos można bez trudu przygotować w domu. Szczegółową instrukcję pokazał uwielbiany przez Polaków Tomasz Strzelczyk. Aby osiągnąć sukces, potrzeba jedynie odrobiny cierpliwości i wyczucia.

Domowy majonez Strzelczyka na co dzień i od święta

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc. To jednak nie jedyny czas w roku, kiedy warto przyrządzić domowy majonez. Strzelczyk robi go za pomocą blendera i uczula, by nie poruszać urządzeniem zbyt wcześnie. Dopiero po ubiciu sporej ilości sosu możemy stopniowo zacząć nim poruszać w górę i w dół.

Przygotowanie najlepszego majonezu wymaga odpowiedniego naczynia. Najlepiej sprawdzi się takie o cylindrycznym kształcie, wąskie i wysokie. Dzięki dobrze dobranemu kształtowi, blender będzie skutecznie emulgował ze sobą wszystkie składniki. Poszukajcie optymalnego rozwiązania w swoich szafkach kuchennych.

Składniki na majonez powinny być w tej samej temperaturze. Najlepiej przyjąć temperaturę pokojową. Wyjmij niezbędne produkty zawczasu z lodówki. Po tych krótkich instrukcjach czas na ubijanie majonezu z Tomaszem Strzelczykiem (którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube).

Babciny sposób na miękkie kotlety mielone. Kluczowy jest 1 detal

Przepis na wyśmienity majonez według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 180 ml oleju
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki musztardy (np. Dijon)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czerwonego
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki octu 10%

Jak ukręcić idealny majonez? Tomasz Strzelczyk podpowiada

Do naczynia do przygotowania majonezu wlej olej . Dolej do niego całe jajko. Dołóż musztardę, sól, ocet, cukier i roztarty w moździerzu czerwony pieprz .

Blender włóż do kielicha ze składnikami na majonez . Włącz urządzenie i pozostaw je w bezruchu przy dnie , pozwalając łączyć się zawartości naczynia. Kiedy zobaczysz, że pod ostrzem wytworzyła się spora ilość sosu, zacznij nim poruszać dodatkowo w płaszczyźnie góra-dół .

Majonez z przepisu Tomasza Strzelczyka miksuj, aż całość dobrze się połączy . Uzyskany sos powinien być gęsty tak, jak jego sklepowy odpowiednik . Majonez zużyj na bieżąco lub przełóż do słoiczka i wstaw do lodówki . Dobry do spożycia będzie przez około tydzień . Koniecznie sprawdź, co do swojego domowego majonezu dodaje Bosacka . Mamy niezawodny przepis na wegańską wersję tego sosu .

domowy majonez (1).png
Canva / kuppa_rock

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Wyliczono, gdzie zrobimy najtańsze zakupy przed Wielkanocą. Biedronka zdetronizowana
Czy można jeść kiełkujący czosnek? Łatwo o błąd, rozwiewamy wątpliwości
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy