Strzelczyk pokazał najlepszy patent na zrazy, smakują bosko. O tym mięsie nigdy bym nie pomyślała
Zrazy sprawdzą się na niedzielny obiad. Jednak Tomasz Strzelczyk robi je z mięsa, które może wywołać zdziwienie. Natomiast efekt jest wyśmienity. Patent znanego kucharza jest smaczny i wart polecenia.
Żeberkowe zrazy od Tomasza Strzelczyka
Zwykle zrazy przyrządza się ze schabu, czasem z szynki lub z karkówki . Można je zrobić z udźca, ale Tomasz Strzelczyk to wyborne danie przyrządza z zupełnie innego mięsa. Znany kucharz stawia na żeberka, ale dodaje też boczek. Ten patent to kulinarny strzał w 10!
Danie wychodzi soczyste i po prostu rozpływa się w ustach. Przepis autorstwa Tomasza Strzelczyka warto wypróbować i zrobić doskonałe zrazy na niedzielny obiad. Przepis znanego kucharza znajdziesz na jego kanale YouTube. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić zrazy z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1 ½ kg żeberek
- 1 kg boczku wędzonego
- 3 papryki
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 papryczki chili
- 600 ml passaty pomidorowej
- 300 ml wody
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia cebuli, papryki, czosnku i podsmażenia ich w garnku. Po kilku minutach wlej passatę pomidorową i dopraw przyprawami . Składniki wymieszaj i gotuj. Żeberka podziel na części, posyp solą, pieprzem i połóż na mięsie plaster boczku.
Żeberka zawiń w rulon, zwiąż sznurkiem i w ten sposób postępuj z resztą mięsa. Żeberka dodatkowo natrzyj przyprawami. Mięso obtocz w mące i smaż na rozgrzanym oleju . W tym czasie zblenduj warzywa i wlej masę do żeberek. Duś do miękkości mięsa.
Zrazy od Strzelczyka zaskakują i smakują
Zrazy od Strzelczyka charakteryzują się miękkością i soczystością. Podawane w sosie paprykowym mają niezwykle wyrazisty smak . Trudno przejść obok nich obojętnie. Będą smakowały z ziemniakami lub z kaszą.
Patent Tomasza Strzelczyka na zrazy jest bardzo prosty i zachwyca smakiem. Takie danie przypadnie do gustu wielbicielom żeberek i zrazów. Każdy mięsożerca chętnie sięgnie po dokładkę tego dania. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić placki ziemniaczane z kiełbasą i serem. Podpowiadaliśmy, które mięso jest najlepsze na krupnik.