Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na obiad. Jego sos to rewelacja
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na obiad. Jego sos to rewelacja

16 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tomasz Strzelczyk na obiad ugotował danie niezwykłe. Przygotowany w łatwy sposób sos z jego przepisów podbije gusta każdego. Dlatego koniecznie wypróbuj sposób na danie, którym podzielił się kucharz, a nie pożałujesz.

Strzelczyk z nowym pomysłem na obiad

Tomasz Strzelczyk jest znany każdemu, kto choć trochę interesuje się polskim światem kulinarnym. Uczestnik czwartej edycji MasterChef'a zasłynął przede wszystkim swoim kanałem na YouTubie, gdzie publikuje przepisy i dzieli się poradami kulinarnymi. Prawdziwą sławę zyskał jednak jako autor kilku książek kucharskich, które szybko zostały docenione przez kucharki i kucharzy.

Teraz wszyscy pokochają go jeszcze bardziej. Autor przepisów podzielił się nowym sposobem na obiad. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je zrobić.

smazenie miesa.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Kroję pierś kurczaka i zapiekam w tym cieście. Nie znam lepszego sposobu na szybki i tani obiad

Obiad z kilku produktów

Wymyślony przez Strzelczyka sos na obiad ma zaletę nie tylko w postaci idealnego smaku, ale też taką, że przygotujesz go z naprawdę niewielu produktów. Kluczowym składnikiem jest mięso i w tym wypadku będzie to łopatka wieprzowa. Aby smakowała wybornie potrzebne będą także warzywa oraz przyprawy. Niezbędne produkty wraz z gramaturami poznasz, spoglądając na listę poniżej.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 200 g groszku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 natka pietruszki
  • masło
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis Strzelczyka na wyborny sos

Umytą łopatkę wieprzową pokrój w drobną kostkę. Przypraw je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni rozpuść kawałek masła i podsmaż na nim mięso. Cebule pokrój w cienkie piórka. Ząbki czosnku drobno posiekaj.

Do zarumienionego mięsa wsyp cebulę i wymieszaj. W czasie smażenia pokrój w słupki umytą paprykę. Marchewki obierz i pokrój w małą kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, wsyp czosnek oraz dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Wsyp mąkę i mieszając, podsmażaj przez chwilę składniki. Dopiero wtedy wsyp papryk i marchewkę. Składniki zalej bulionem i przypraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz odrobiną pieprzu. Wymieszaj składniki, a patelnię przykryj i duś na małym ogniu przez 1,5 godziny.

Po tym czasie dodaj groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki i gotuj przez 5 minut. Gotowy sos na obiad podawaj z ziemniakami lub innym ulubionym dodatkiem, a będzie smakował obłędnie.

gotowanie sosu.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da
Wyjmij z kuchennej szafki i rozsyp po kątach. Jesienią myszy nie wejdą do domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy