Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na obiad. Jego sos to rewelacja
Tomasz Strzelczyk na obiad ugotował danie niezwykłe. Przygotowany w łatwy sposób sos z jego przepisów podbije gusta każdego. Dlatego koniecznie wypróbuj sposób na danie, którym podzielił się kucharz, a nie pożałujesz.
Strzelczyk z nowym pomysłem na obiad
Tomasz Strzelczyk jest znany każdemu, kto choć trochę interesuje się polskim światem kulinarnym. Uczestnik czwartej edycji MasterChef'a zasłynął przede wszystkim swoim kanałem na YouTubie, gdzie publikuje przepisy i dzieli się poradami kulinarnymi. Prawdziwą sławę zyskał jednak jako autor kilku książek kucharskich, które szybko zostały docenione przez kucharki i kucharzy.
Teraz wszyscy pokochają go jeszcze bardziej. Autor przepisów podzielił się nowym sposobem na obiad. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak je zrobić.
Obiad z kilku produktów
Wymyślony przez Strzelczyka sos na obiad ma zaletę nie tylko w postaci idealnego smaku, ale też taką, że przygotujesz go z naprawdę niewielu produktów. Kluczowym składnikiem jest mięso i w tym wypadku będzie to łopatka wieprzowa. Aby smakowała wybornie potrzebne będą także warzywa oraz przyprawy. Niezbędne produkty wraz z gramaturami poznasz, spoglądając na listę poniżej.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 200 g groszku
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 natka pietruszki
- masło
- mielona słodka papryka
- pieprz
- sól
Przepis Strzelczyka na wyborny sos
Umytą łopatkę wieprzową pokrój w drobną kostkę. Przypraw je solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni rozpuść kawałek masła i podsmaż na nim mięso. Cebule pokrój w cienkie piórka. Ząbki czosnku drobno posiekaj.
Do zarumienionego mięsa wsyp cebulę i wymieszaj. W czasie smażenia pokrój w słupki umytą paprykę. Marchewki obierz i pokrój w małą kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, wsyp czosnek oraz dodaj koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszaj.
Wsyp mąkę i mieszając, podsmażaj przez chwilę składniki. Dopiero wtedy wsyp papryk i marchewkę. Składniki zalej bulionem i przypraw zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz odrobiną pieprzu. Wymieszaj składniki, a patelnię przykryj i duś na małym ogniu przez 1,5 godziny.
Po tym czasie dodaj groszek oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj składniki i gotuj przez 5 minut. Gotowy sos na obiad podawaj z ziemniakami lub innym ulubionym dodatkiem, a będzie smakował obłędnie.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA