Strzelczyk posiekał młodą kapustę i wymieszał z mięsem mielonym. Ten obiad to prawdziwy hit
Znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - zaprezentował swój sposób na obiad z młodej kapusty. Z nim danie wyjdzie przepyszne, a w dodatku zrobisz je szybko i łatwo. Poznaj przepis i zaskocz tym daniem domowników nawet dzisiaj. Będą na tyle zachwyceni, że z całą pewnością poproszą o dokładkę.
Strzelczyk pokazał sposób na obiad z kapusty
Obecnie trwa sezon na młodą kapustę i właśnie dlatego swój przepis z tym warzywem zdradził uwielbiany przez wszystkich Tomasz Strzelczyk. Ten znany kucharz od lat dzieli się sprawdzonymi i smacznymi przepisami nie tylko w książkach kucharskich, ale też na swoim kanale na YouTubie.
Danie , które zaproponował to gołąbki bez zawijania . Choć jest ono znane już chyba wszystkim, to w wykonaniu Strzelczyka smakuje jeszcze lepiej. Nie zwlekaj, poznaj przepis i zrób je na obiad . Domowi smakosze będą nim zachwyceni.
Młoda kapusta, mielone mięso i nie tylko
Skoro mają to być gołąbki, to nie może zabraknąć takich składników jak mielone mięso czy młoda kapusta. To podstawa nawet tych gołąbków bez zawijania. Oprócz nich potrzebne będą również inne produkty. Wszystkie wraz z gramaturami zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy przygotowanie pysznego dania według instrukcji Strzelczyka.
Składniki:
- 700 g mielonej wieprzowiny
- ½ główki młodej kapusty
- 60 g kaszy pęczak
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kminu
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- pęczek koperku
- natka pietruszki
- pieprz
- sól
Przepis na gołąbki bez zawijania
Umytą młodą kapustę drobno posiekaj. Przełóż ją do miski, zasyp odrobiną soli i wymieszaj. Dodaj do niej mięso i ugotowaną kaszę pęczak. Wbij jajka, dodaj drobno posiekaną cebulę w kostkę oraz koperek i natkę pietruszki. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Składniki wymieszaj, tworząc jednolitą i gładką masę.
Passat przelej do dzbanka lub miski. Dodaj do niej posiekany czosnek, zioła prowansalskie, kmin, mąkę, musztardę oraz po łyżeczce soli i pieprzu. Wszystkie składniki zblenduj na jednolity sos.
Przelej go do naczynia żaroodpornego. Z masy mięsa uformuj średniej wielkości pulpety i ułóż je w pomidorowym sosie. Naczynie umieść w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku i piecz je przez 45 minut . Gotowe podaj na obiad, a znikną w mig. Sprawdź przepis na wiosenną zupę oraz dowiedz się, co dodawać do sera na naleśniki .