Strzelczyk zjadł gigantycznego schabowego w Zakopanem. Jego cena przyjemnie zaskakuje
Tomasz Strzelczyk, ceniony przez Polaków kucharz, rozszerza swoje zainteresowania w kierunku krytyki kulinarnej. W poszukiwaniu ciekawych miejsc trafił do restauracji w Zakopanem, gdzie miło zaskoczyły go nie tylko dania, lecz także ich cena.
Schabowy za 28 złotych
Ile powinien kosztować kotlet schabowy? Patrząc na ceny w polskich restauracjach wydawać się może, że to bardzo niekonkretne pytania. W niektórych miejscach czterdzieści złotych nie jest niczym zadziwiającym, gdzie indziej dopiero ostatnia fala inflacji wymusiła wzrost cen powyżej 20-22 złotych. Jednak turystyczne lokalizacje zdają się zachęcać restauratorów do podwyższania cen.
Dlatego odkryciem dla Tomasza Strzelczyka było odkrycie w Zakopanem. Stolica polskich Tatr nie cieszy się raczej dobrą sławą, jeśli chodzi o gastronomię. Jedzenie jest tu często albo bardzo drogie, albo szybkie i przyrządzane niechlujnie, z jedynie odległą inspiracją tradycjami Podhala. Zdarza się też, że jedno i drugie występuje naraz.
Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Nie ma w nim grama cukruStrzelczyk odkrywa restauracje
Być może właśnie dlatego było to jedno z pierwszych miejsc, w których Tomasz Strzelczyk dał się przyłapać poza własną kuchnią. Wybór rodzaju jedzenia nie był także przypadkowy. Kucharz znany z dobrych przepisów na tradycyjne polskie dania sięgnął po schabowego i kwaśnicę w restauracji, którą zachwalali liczni goście.
Kucharza, który właśnie zszedł z Gubałówki i poszukiwał miejsca na dobry, rozgrzewający posiłek, skusiła restauracja Schronisko Krupówki. Jak twierdzi Strzelczyk, wybrał ją po dobrych ocenach w Google'u i licznych komentarzach, które zachwalają miejscowego schabowego. Rzeczywiście, już potykacz wystawiony na deptak zachwala: „Ogromny schabowy – 28 PLN w zestawie”.
Śmieszna cena
Czy może to jednak być dobra rekomendacja? Zachęcanie niską ceną podstawowego zestawu obiadowego należy do repertuaru barów różnej klasy i nie zawsze wiąże się z jakością posiłku. Można nawet przytoczyć obiegową mądrość, że jeśli chcemy dużo, tanio i dobrze, musimy zdecydować się na wybrane dwie z tych trzech wartości.
Dlatego Strzelczyk był przyjemnie zaskoczony.
Kwaśnica, zestaw surówek, schabowy i kompocik – sześćdziesiąt trzy złote. Śmieszna cena. Sezonu nie ma, a tu jest zawsze pełno – zauważył kucharz.
Był też zadowolony z kwaśnicy:
Ona jest bardzo esencjonalna, nie jest to jakiś rosół bez smaku – to już widać. Co tu dużo mówić, jest delikatnie kwaskowa, czuć kmin, który jest tutaj dodany, nie rozgotowane ziemniaki i wkładka z wędzonych żeberek, kość odchodzi sama od mięsa. Rewelacja – podsumował.
Podobny zachwyt wzbudził również schabowy – tak duży, że zajmował całą powierzchnię talerza.
Panierka megachrupiąca, bardzo delikatna, dobrze przyprawione mięso – to jest podstawa przy dobrym schabowym.
Nie wszyscy jednak podzielają zachwyt Strzelczyka, zwłaszcza w kontekście ceny.
Serio uważasz że 63 zł za obiad do śmieszna cena? Gratuluję dochodów. U mnie w okolicy są knajpy gdzie za obiad dwudaniowy z kompotem płaci się 22 zł i są to bardzo dobre obiady – zauważył jeden z komentujących.
Inny Dodał:
Jak patrzę na ten kotlet to przypominają mi sie slowa znajomego do teściowej,kotlet moze i duży ale cienki jak naleśnik (pisownia oryginalna – red.)
Gwiazdor youtube'a wyszedł jednak zadowolony i polecił Schronisko Krupówki głodnym bywalcom Zakopanego. Jak zauważył, nawet w niskim sezonie lokal cieszy się popularnością. Po jego rekomendacji o stolik raczej nie będzie łatwiej.
Wypróbuj też przepisy na wiosenną surówkę z rzodkiewki i placki ziemniaczane na smalcu.