Strzelczyk zrobił ciasto jak na pierogi i przygotował nietypowy farsz. Wyszło cudo
Tomasz Strzelczyk gotuje, że palce lizać. Zrobił pierogi, które jada się na Podlasiu. Danie zwane zagubami z wyjątkowym farszem to prawdziwy majstersztyk. Przepis jest wart wypróbowania.
Otwarte pierogi, czyli zaguby z Podlasia
Przepisy Tomasza Strzelczyka cieszą się ogromną popularnością . Internauci i smakosze cenią je sobie i z uwagą śledzą poczynania kucharza w sieci. Tym razem kucharz na swoim kanale, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazał jak robi zaguby. Co to za danie?
Zaguby to rodzaj otwartych pierogów , których można spróbować na Podlasiu. Strzelczyk wypełnił je farszem z ziemniaków i kiszonej kapusty . Wyszło pysznie i swojsko . Dlatego warto wypróbować przepis Tomasza Strzelczyka na zaguby. Możesz obejrzeć go na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić zaguby z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 200 g kiszonej kapusty
- 600 g mąki pszennej
- 270 ml wrzącej wody
- 1 łyżka majeranku
- 2 cebule
- 300 g surowego boczku
- sól
- pieprz
Składniki na ciasto:
- 500 g maki pszennej typu 500
- wrzątek
- szczypta soli
- olej
Przygotowanie dania zacznij od wyrobienia ciasta na pierogi . Mąkę, połącz z wrzątkiem, solą i wyrabiaj. Pod koniec wyrabiania wlej olej, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz . Teraz ciasto przykryj i odstaw. Teraz zajmij się farszem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Posiekaj kiszoną kapustę, wcześniej ją odciśnij.
Kapustę odłóż do miseczki. Zetrzyj obrane ziemniaki na drobnych oczkach. Wybierz ziemniaki mączyste. Przełóż do nich kiszoną kapustę. Przypraw czarnym pieprzem . Wsyp majeranek, sól i wyrabiaj. Masę przełóż do cebuli na patelnię. Połącz składniki i odparuj masę. Powinna powstać średnio gęsta konsystencja.
Zaguby lepsze od tradycyjnych pierogów
Z boczku zdejmij skórkę i go pokrój. Wrzuć na patelnię i wróć do ciasta, by je rozwałkować. Wyłóż ciepły farsz na ciasto i zostaw krawędź. Ciasto z farszem zwiń w rulon i gotuj go w osolonej wodzie około 40 minut. Następnie danie wyjmij z wody łyżką cedzakową.
Możesz czekać, aż zaguby wystygną, pokroić i podsmażyć. Możesz też pokroić je i podać z podsmażonym boczkiem. Tak właśnie robi Tomasz Strzelczyk . Zaguby kroi w 2-centymetrowe plastry. Danie jest bardzo smaczne, delikatne i pożywne. W sam raz na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mielone z dwóch rodzajów mięsa. Polecaliśmy przepis na wyborne pączki z dyni.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA