Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk zrobił ciasto jak na pierogi i przygotował nietypowy farsz. Wyszło cudo
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Strzelczyk zrobił ciasto jak na pierogi i przygotował nietypowy farsz. Wyszło cudo

4 października 2024

Tomasz Strzelczyk gotuje, że palce lizać. Zrobił pierogi, które jada się na Podlasiu. Danie zwane zagubami z wyjątkowym farszem to prawdziwy majstersztyk. Przepis jest wart wypróbowania.

Otwarte pierogi, czyli zaguby z Podlasia

Przepisy Tomasza Strzelczyka cieszą się ogromną popularnością . Internauci i smakosze cenią je sobie i z uwagą śledzą poczynania kucharza w sieci. Tym razem kucharz na swoim kanale, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube pokazał jak robi zaguby. Co to za danie?

Zaguby to rodzaj otwartych pierogów , których można spróbować na Podlasiu. Strzelczyk wypełnił je farszem z ziemniaków i kiszonej kapusty . Wyszło pysznie i swojsko . Dlatego warto wypróbować przepis Tomasza Strzelczyka na zaguby. Możesz obejrzeć go na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

zaguby
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Te kotlety robię bez grama mięsa. W sam raz na obiad w piątek

Jak zrobić zaguby z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 600 g mąki pszennej
  • 270 ml wrzącej wody
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 cebule
  • 300 g surowego boczku
  • sól
  • pieprz

Składniki na ciasto:

  • 500 g maki pszennej typu 500
  • wrzątek
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie dania zacznij od wyrobienia ciasta na pierogi . Mąkę, połącz z wrzątkiem, solą i wyrabiaj. Pod koniec wyrabiania wlej olej, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz . Teraz ciasto przykryj i odstaw. Teraz zajmij się farszem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na maśle. Posiekaj kiszoną kapustę, wcześniej ją odciśnij.

Kapustę odłóż do miseczki. Zetrzyj obrane ziemniaki na drobnych oczkach. Wybierz ziemniaki mączyste. Przełóż do nich kiszoną kapustę. Przypraw czarnym pieprzem . Wsyp majeranek, sól i wyrabiaj. Masę przełóż do cebuli na patelnię. Połącz składniki i odparuj masę. Powinna powstać średnio gęsta konsystencja.

Zaguby lepsze od tradycyjnych pierogów

Z boczku zdejmij skórkę i go pokrój. Wrzuć na patelnię i wróć do ciasta, by je rozwałkować. Wyłóż ciepły farsz na ciasto i zostaw krawędź. Ciasto z farszem zwiń w rulon i gotuj go w osolonej wodzie około 40 minut. Następnie danie wyjmij z wody łyżką cedzakową.

Możesz czekać, aż zaguby wystygną, pokroić i podsmażyć. Możesz też pokroić je i podać z podsmażonym boczkiem. Tak właśnie robi Tomasz Strzelczyk . Zaguby kroi w 2-centymetrowe plastry. Danie jest bardzo smaczne, delikatne i pożywne. W sam raz na jesienny obiad. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mielone z dwóch rodzajów mięsa. Polecaliśmy przepis na wyborne pączki z dyni.

zaguby
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Cała patelnia grzybów poszła do kosza. Nie popełnij mojego błędu
Zaczęło się od rana w Biedronce. Makarony za darmo, masło i uwielbiane mięso za bezcen
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy