Surówka mojej mamy słynie w całej rodzinie. Dzięki 1 prostej czynności smakuje lepiej, niż w restauracji
Wszyscy kochamy dobre surówki do obiadu. Są pyszne, zdrowe i najczęściej można je zrobić w kilka minut. Moja mama ma swój sprawdzony sposób na surówkę z marchewki. Od zawsze dodaje do niej pewien nieoczywisty składnik.
Ta surówka smakuje wybitnie za każdym razem
Najczęstszym dodatkiem do surówki z marchewki jest jabłko. W mojej rodzinie stawia się jednak na inny dodatek. Mam przed laty spróbowała połączyć marchewkę z cukinią i tak już zostało. Ten mariaż smakuje o każdej porze roku i pasuje do wszystkiego.
Przygotowanie surówki z marchewki i cukinii jest banalne. Nie można jednak zapomnieć o 1 ważniej czynności. Pozbądź się nadmiaru wody z warzyw, a surówka smakować będzie jak w najlepszym lokalu w mieści. Poniżej zdradzam, jak to dokładnie zrobić.
Przepis na najlepszą surówkę z marchewki
Składniki:
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 średnia cukinia
- 2-3 łyżki jogurtu
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę lepszą, niż w restauracji?
Cukinię na surówkę obierz ze skórki . Przekrój ją wzdłuż na 4 części. Usuń gniazda nasienne, zetrzyj resztę na grubych oczkach tarki i oprósz warzywo solą. Przełóż na sito, aby pozbyć się nadmiaru wody .
Marchewkę na surówkę umyj i obierz . Ją także zetrzyj na grubych oczkach tarki. Przygotowane warzywo przełóż do dużej miski. Dodaj odciśnięta z wody cukinię i wymieszaj oba składniki .
W osobnej miseczce przygotuj sos do surówki . Jogurt wymieszaj z majonezem, musztardą i miodem. Dopraw do smaku solą i pieprzem .
Sos przelej do miski z warzywami . Wszystkie składniki surówki wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Po upływie tego czasu doskonała surówka gotowa jest do podania . Nie zgadniesz, jakim warzywem zaskoczyła Wachowicz w swoich plackach . Surówka z kapusty kiszonej z tym dodatkiem smakuje tak, że palce lizać .