Smakosze.pl Przepisy Najlepsza surówka do kotletów z czerwonej kapusty. Niedoceniony hit i skarbnica witamin
canva/vasiliybudarinphotos

Najlepsza surówka do kotletów z czerwonej kapusty. Niedoceniony hit i skarbnica witamin

11 listopada 2022

Surówka z czerwonej kapusty będzie pasowała do niejednego obiadu. Doskonała kompozycja z marchewką, jabłkiem i porem spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Dzięki dodatkowi octu warzywo ma świetną konsystencję, a kremowy sos z jogurtu i majonezu dopełnia smaku.

Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Sięgnijcie po czerwoną kapustę. Wystarczy dodać do niej kilka produktów , by uzyskać znakomity w smaku i niezwykle zdrowy rarytas. Zrobienie smakołyku nie zajmie wiele czasu, a rodzina zje ze smakiem. Skusicie się?

Przepis na pyszną surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 500 g czerwonej kapusty

  • 400 g pora

  • 1 niezbyt duża marchewka

  • 2 średnie słodkie jabłka

  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

  • 80 g gęstego jogurtu naturalnego lub sojowego

  • 20 g majonezu np. wegańskiego

  • pół łyżeczki białego pieprzu

  • 2 łyżki soli

  • pół pęczka natki pietruszki

Jak przygotować pyszną surówkę z czerwonej kapusty? Kilka dodatków podkręci smak warzywa

Czerwoną kapustę oczyszczamy, szatkujemy i przenosimy do dużej miski. Warzywo posypujemy solą i wlewamy ocet. Mieszamy, po czym odstawiamy na kwadrans — lekko zmięknie.

Pora płuczemy i kroimy go w półplasterki. Przelewamy go wrzątkiem i dokładnie odsączamy. Jabłka i marchew myjemy, obieramy je i ścieramy na tarce o większych oczkach. Nadmiar soku usuwamy. Natkę pietruszki myjemy, oddzielamy listki od gałązek i siekamy.

Do miski z kapustą wrzucamy pora, marchewkę z jabłkiem i natkę pietruszki. Jogurt mieszamy z majonezem i białym pieprzem, a następnie dodajemy go do surówki. Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakowite surówki. Polecamy wyrazistą marchewkę z chrzanem oraz słodki rarytas z selera z dodatkiem rodzynek .

Surówka z czerwonej kapusty jest znakomita
canva/alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy