Smakosze.pl Przepisy Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Ten detal jest kluczowy
canva/Anton Novikov

Surówka z kapusty pekińskiej lepsza niż z restauracji. Ten detal jest kluczowy

16 lutego 2023

Surówka z kapusty pekińskiej będzie pasowała do wielu dań. Pełne smaku warzywo stanie się niesamowicie delikatne, jeśli ugnieciemy je z dodatkiem soli. Przyprawa sprawi, że nieco zmięknie i będzie przyjemne w odbiorze. Spróbujecie?

Jak zmiękczyć kapustę?

Kapusta pekińska, podobnie jak biała czy czerwona, w wersji surowej jest dość twarda, co niektórym może przeszkadzać. Aby jej konsystencja w surówkach była bardziej przystępna, warto oprószyć poszatkowane warzywo solą i delikatnie ugnieść. Patent zmiękczy składnik i ułatwi doprawianie rarytasu.

Zetrzyj na tarce i dodaj do wątróbki. Smak powali cię na łopatki

Przepis na wyśmienitą surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

500 g kapusty pekińskiej

2 średnie marchewki

1 spora czerwona papryka

1 mały por, cały

30 g domowego majonezu np. wegańskiego

30 g jogurtu naturalnego klasycznego lub sojowego

sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przygotować surówkę z kapusty pekińskiej? Jeden patent sprawi, że będzie znakomita

Zaczynamy od dokładnego umycia kapusty pekińskiej. Szatkujemy ją, przenosimy do miski i posypujemy solą. Mieszamy przyprawę z warzywem za pomocą dłoni, delikatnie przy tym ugniatając kapustę. Dodajemy pokrojone w kostkę paprykę oraz startą marchew.

Pora płuczemy i kroimy w półtalarki. Wrzucamy go do pozostałych warzyw razem z posiekaną natką pietruszki. Całość łączymy z jogurtem i majonezem. Na koniec surówkę z kapusty pekińskiej doprawiamy pieprzem.

Wskazówka: jeśli chcecie, aby por miał łagodniejszy smak, przed dodaniem do surówki, ułóżcie go na sicie i przelejcie wrzątkiem. Zabieg ten również delikatnie zmiękczy warzywo.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na znakomite surówki. Szczególnie polecamy prosty patent na słodki rarytas z selera i rodzynek . Być może skusi was też wyrazista kompozycja na bazie marchewki .

Po czym poznać idealne ciasto na naleśniki? Najważniejszy jest 1 detal
Żaden schab. Inne mięso na kotlety bije go na głowę, jest pyszne i delikatne
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy