Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do wątróbki. Smak powali cię na łopatki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 18.02.2023 12:55

Zetrzyj na tarce i dodaj do wątróbki. Smak powali cię na łopatki

Soczysta wątróbka z jabłkiem i miodem zachwyca smakiem
canva/vinicef, canva/lovro77

Masz ochotę na wątróbkę? Koniecznie przygotuj ją z tartym jabłkiem i miodem. Mięso po usmażeniu będzie delikatne, soczyste i pełne smaku. Poznaj przepis na wątróbkę z jabłkiem i miodem. Zachwyty gwarantowane.

Zapomnij o samej cebuli. Dodaj tarte jabłka i miód, a wątróbka będzie przepyszna

Wątróbka musi być umiejętnie przyrządzona. W przeciwnym razie wychodzi twarda i bardzo gorzka. Wątróbkę moczymy w mleku kilka godzin przed smażeniem, aby pozbyć się goryczki. Dzięki temu będzie delikatna i smaczna.

Do przyrządzenia wątróbki z jabłkiem i miodem potrzebujemy jeszcze cebuli i majeranku. Mięso doprawiamy solą i pieprzem dopiero na talerzu, kiedy będzie gotowe. Jeśli posolimy wątróbki wcześniej, stwardnieją podczas smażenia.

Wątróbka z jabłkiem i miodem smakuje rewelacyjnie. Jest bardzo delikatna, soczysta i miękka. Kwaśne jabłko doskonale łączy się ze słodkim miodem. Całość uzupełniona o zeszkloną cebulę i majeranek wychodzi perfekcyjnie za każdym razem.

Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie

Przepis na soczystą wątróbkę z tartym jabłkiem

Składniki:

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta suszonego majeranku
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia

 

Jak zrobić idealną wątróbkę? Będzie delikatna i pyszna

Wątróbki umyj, oczyść i włóż do miski. Następnie zalej mlekiem i odstaw na 2- 3 godziny. Po tym czasie mięso bardzo dokładnie osusz przy pomocy ręcznika papierowego i obtocz w mące.

Cebule posiekaj drobno, jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Osuszone wątróbki przesmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, następnie dodaj cebule i smaż na średnim ogniu około 10 minut.

Po tym czasie dodaj starte jabłka, miód i całość delikatnie oprósz majerankiem. Wątróbki smaż jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. Wątróbki przełóż na talerz, oprósz solą, pieprzem i podaj, smacznego.

Przygotuj również wątróbkę według przepisu Okrasy. Kucharz marynuje mięso w 4 składnikach. Doskonałą wątróbkę przyrządza także Tomasz Strzelczyk. W tym artykule poznasz jego recepturę na soczyste i pełne smaku podroby.

wątróbka z jabłkiem i miodem.jpg