Surówka z młodej kapusty i ogórka
Surówka z młodej kapusty to smaczny, lekki i zdrowy dodatek do obiadu. Surówka świetnie łączy się z mięsem, plackami ziemniaczanymi i rybami, tworząc wyjątkowe i pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować wyśmienitą surówkę z młodej kapusty i ogórka.
Sezon na młodą kapustę trwa od maja do sierpnia, warto więc wykorzystać ten czas i przygotować z kapusty genialne dania. Młoda kapusta jest bardzo delikatna, słodkawa i zawiera ogromne ilości witamin i antyoksydantów. Pamiętajmy, że wszystkie nowalijki, podobnie jak kiełki, to prawdziwa bomba witaminowa, korzystajmy więc z nich jak najwięcej.
Surówka z kapusty, ogórka, pomidorków koktajlowych i koperku ma wyraźny, ale i delikatny smak, jest lekka, orzeźwiająca i doskonale łączy się z pieczoną karkówką , schabem, drobiem i rybami. Surówka to również pyszny dodatek do dań wegetariańskich, np. do placków ziemniaczanych.
Jeśli wolisz bardziej wyraźny smak, dodaj do surówki łyżeczkę octu jabłkowego, nie jest on jednak konieczny. W surówce nie może jednak zabraknąć wysokiej klasy oliwy z oliwek, która scali wszystkie składniki i nada surówce charakterystycznego smaku.
Przepis na surówkę z młodej kapusty i ogórka
Składniki na 4-5 porcji:
-
mała główka młodej kapusty białej
-
pęczek świeżego koperku
-
garść pomidorków koktajlowych
-
zielony ogórek
-
sól, pieprz
-
łyżeczka cukru
-
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak przygotować surówkę z młodej kapusty?
Kapustę drobno posiekaj, oprósz solą, cukrem i przełóż do miski. Pokrój ogórka, pomidorki pokrój w ćwiartki, dodaj do kapusty, dodaj posiekany koperek.
Do warzyw wlej oliwę z oliwek, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Surówkę podaj od razu do ciepłego obiadu.